Kermo: Molimo komšije da nam kažu gdje su nam najmiliji

Vijesti 16. apr 201714:10 > 14:19
N1

Danas se obilježava 24. godišnjica od masakra nad bošnjačkim civilima u selu Ahmići kod Viteza.

Elvedin Kermo, predsjednik Udruženja 16. april Ahmići, poručio je danas da se ništa nije promijenilo od prošle godine.

Od prošle godine nije se ništa promijenilo unatoč apelu i molbi upućenim našim komšijama da nam pomognu da pronađemo naše najmilije. Poslije prošlogodišnjeg obilježavanje imali smo jednu identifikaciju u Gradskoj mrtvačnici u Visokom. Međutim, nismo dobili nijednu informaciju od naših komšija iako smo ih molili i preklinjali, postavili jumbo plakat, što smo učinili i ove godine, kako bismo probudili svijest u njima“, naveo je Kermo u izjavi za N1.

Na današnji dan, na katolički praznik Uskrs, molimo ih ako imaju imalo svijesti – ljudske, kršćanske – da nam pomognu, da nam barem kažu gdje su naši najmiliji ukopani“, naglasio je predsjednik Udruženja 16. april Ahmići.

Istakao je i kako nisu zadovoljni presudama o izvršenom zločinu u Ahmićima jer, kako je kazao, dva direktna izvršioca nisu mogli pobiti Ahmiće.

Do sad su uglavnom odgovarali naredbodavci, šta je sa ostalim direktnim izvršiocima“, rekao je Kermo za N1.

Porodice ubijenih i preživjeli posjetili su mezare 116 ubijenih civila koji su tačno na današnji dan 1993. godine ubijeni kod svojih kuća. Nad ispisanim imenima na kamenim pločama proučene su Fatihe. Među 116 ubijenih bile su 32 žene i 11 maloljetnika.

U ranim jutarnjim satima, tog 16. aprila 1993. godine, jedinice za posebne namjene Hrvatskog vijeća obrane, Džokeri i Maturice, izvršile su napad na selo Ahmići. Ezan za sabah-namaz, jutarnju molitvu muslimana, bio je znak za napad.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.