Takmičenje bh. srednjoškolaca, ideje prezentuju u Beogradu

Vijesti 19. apr 201718:05 > 19:26
N1

Osnovati biznis koji spaja agro-kulturu i IT sektor bio je prvi poslovni izazov za 215 srednjoškolaca iz BiH. Sve to u okviru Business Challengea, a oni najuspješni, njih 20, svoju poslovni ideju imat će priliku prezentirati i u regiji.

Da mladi poduzetnici u BiH imaju priliku izraziti svoje ideje, te ih potom i realizirati, dokaz je projekat Business Challenge, koji ove godine okuplja srednjoškolce iz cijele BiH. Elma iz Breze je jedna od njih.

Svi učenici su se kroz projekat prvi put susreli sa poslovnim izazovima koje su pred njih stavili menadžeri i stručnjaci iz oblasti poduzetništva.

“Cijeli ovaj koncept je vezan za razvoj poduzetničkih vještina, načina malo drugačijeg razmišljanja, koji bi im osigurao da budu proaktivni na tržištu rada sutra, da ne budu u ovoj crnoj statistici 63 posto mladih koji su nezaposleni”, objasnio je Jan Kulenović.

Ovogodišnji zadatak za učenike bio je osmisliti biznis koji sjedinjuje agro-kulturu i IT sektor, te kroz timski rad, osmisliiti najbolje rješenje, a potom ga i prezentirati pred stručnim žirijem.

“Ovaj projekt i svi projekti u kojima aktivno učestvujemo, imao je za cilj probuditi njihovu ambicioznost, te poduzetnički duh. Kao rezultat svega toga, da damo primjer mladima da i oni mogu biti ti koji daju posao, a ne samo oni koji traže poslove”, kazala je Hajdi Mostić, Telemach.

Nakon pet polufinalnih takmičenja, 20 najuspješnijih srednjoškolaca, odnosno četiri takmičarske ekipe, predstavit će svoje ideje, ali i BiH na regionalnom takmičenju, odnosno na Poslovnom izazovu Zapadnog Balkana u Beogradu. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.