Svjedočenje istražioca koji je uhapsio Fahrudina Radončića

Vijesti 19. apr 201719:15 > 19:56
N1

Suđenje optuženima u predmetu Radončić i drugi nastavljeno je pred Sudom BiH unakrsnim ispitivanjem svjedoka Ševke Čomora u svojstvu istražioca SIPA-e. Svjedok je odgovarao je na pitanja odbrane optuženih Radončića i Dautbašića o načinima njegovog postupanja u istragama i hapšenju tada osumnjičenih u predmetu “Lutka 2”.

Ševko Čomor, istražilac SIPA-e u penziji, između ostalih – odgovarao je na pitanja odbrane o načinima saradnje sa tužiocima Božom Mihajlovićem i Dubravkom Čamparom, načinima pretresa prostorija tada osumnjičenih, te hapšenju Fahrudina Radončića. Svjedok Čomor bio je vođa tima istražilaca prilikom pretresa prostorija Fahrudina Radončića na 30. spratu Avaz Twist Towera. Među ostalim predmetima i dokumentima tada su izuzeta i dva lista papira na kojima je istražilac prepoznao svoje, kako je kazao, pogrešno napisano ime i prezime – Ševko Čavor. Odbranu je zanimalo kakve to veze ima sa predmetom. Čomor je odgovorio – “Zar vama nije interesantno da se ime jednog od operativaca koji radi na predmetu osumnjičenog nađe na njegovom stolu.” Svjedok je odgovarao i na pitanja o uzimanju iskaza i medicinske dokumentacije putem Viber aplikacije od ključne svjedokinje ovog procesa Azre Sarić, bivše djevojke ubijenog Ramiza Delalića Ćele.

Svjedok Ševko Čomor: “Taj iskaz je uzet u predmetu Naser Keljmendi.”

Advokat Dragan Barbarić: Dobro, možete li nam odgovoriti – dakle nema veze sa ovim postupkom i ovim predmetom?

Svjedok Ševko Čomor: “Na izvjestan način ima.”

Advokat Dragan Barbarić: Koje veze ima?

Svjedok Ševko Čomor: “Taj predmet koji se vodi pred Sudom u Prištini protiv Nasera Keljmendija na izvjestan način ima dodirnih tačaka sa ovim predmetom.”

Odbrana je ukazivala na selektivnost i nezakonitost provođenja određenih istražnih radnji.

“Sam svjedok Čomor je potvrdio da onog trenutka kada oni nađu da je iskaz ključne svjedokinje u nekom dijelu potvrđen oni dalje ništa ne diraju iako ima očigledno dokaza koji ukazuju i na neke druge činjenice”, kazala je Tatjana Savić, advokat Bakira Dautbašića.

Predsjedavajuća sudskog vijeća Hasija Mašović u jednom je trenutku prekinula unakrsno ispitivanje advokata Dragana Barbarića jednog iz tima odbrane prvooptuženog Radončića, te ga zbog ometanja reda u sudnici I nepokoravanja njenim naređenjima udaljila sa suđenja i izrekla kaznu od 3.000 KM.

Advokat Barbarić napustio je Sud Bosne i Hercegovine, a sudnicu u pratnji sudske policije. Njegov kolega Crnalić kazao je da nema smisla komentarisati sudske procesne odluke. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.