N1 kompilacija svih velikih napredaka BiH na putu ka EU

Vijesti 20. apr 201709:20 > 22. apr 2017 10:58
N1

Johannes Hahn, Lars-Gunnar Wigemark i Federica Mogherini su visoki zvaničnici Evropske unije, i jako česti gosti Bosne i Hercegovine. Toliko su prisutni u bh. javnosti da skoro nema političara koji ih nije nazvao velikim i iskrenim prijateljima Bosne i Hercegovine.

Političke krize, zabrinutost, oštre osude, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, mehanizam koordinacije, reformska agenda… to su skoro uvijek teme o kojima razgovaraju sa Denisom Zvizdićem, koji je kao predsjedavajući Vijeća ministara najčešće njihov domaćin u BiH i gost u inostranstvu, te sa članovima Predsjedništva BiH i drugim političarima na entitetskom i državnom nivou.

Kako to obično biva – kada često govorite o (skoro) jednim te istim temama, teško je ne ponavljati se, a Hahn, Mogherini i Wigemark ispalili su toliko identičnih izjava – koje je teško zaboraviti. Svaka od njih vezana je za izražavanje ‘velikog zadovoljstva napretkom Bosne i Hercegovine u sferi euroatlantskih integracija i putu ka EU’.

Na njih nas je u intervjuu za jedan bh. medij podsjetila ekonomska analitičarka Svetlana Cenić, koja je poručila:

“Došao Wigemark da me ubijedi i kaže, divno, impresioniran napretkom. Kojim impresioniran, na čemu si čovječe. Šta uzimaš, ko ti je diler, daj mi ga. Daj mi telefon da probam i ja to. Pa da se ujutro probudim, onda daj da svi sadimo marihuanu. Daj brate, ima toliko neiskorištene zemlje, ujutro se naduvamo, nisi gladan, nisi žedan i dobro ti”.

U nastavku, pokušat ćemo pobrojati one najčešće, najviše puta ponovljene – i koje zna i tek prosječan čitatelj i gledatelj informativnih sadržaja u BiH, ali i u regionu, baš kao što smo to uradili u slučajevima Fadila Novalića, Dragana Mektića, Milorada Dodika i Valentina Inzka. 

Federica Mogherini: Računajte na nas

Reuters

 “Sjećam se svoje posljednje posjete Sarajevu, koja se desila prije dvije godine, kada sam bila tu kako bismo promovisali novi pristup BiH EU. Sjećam se tada skepticizma da BiH može napraviti ikakve iskorake i još jedne stvari, a to je nesumljiva energija kod svih građana da BiH postane članica EU. Od tada su impresivni rezultati napravljeni i pretočili su se u neke pozitivne trendove”.

“Prisutni su neki trendovi, poput ekonomskog rasta u BiH i to su prvi signali”.

“Možete računati na mene i sve naše institucije”.

Visoka predstavnica Mogherini je pohvalila napredak Bosne i Hercegovine u ispunjavanju uvjeta za uvrštavanje zahtjeva BiH za članstvo u Evropsku uniju.

Visoka predstavnica Mogherini je čestitala na postignutim rezultatima i rekla da Bosna i Hercegovina ima podršku za nastavak jos aktivnijeg evropskog puta.

Rekla je više puta svojevremeno da je ostvaren vidljiv napredak u realiziranju zadataka koje je BiH dobila od Evropske unije i da je u narednom periodu neophodna jos čvršća saradnja zemalja Zemalja Zapadnog Balkana i na jačanju sigurnosti i na suzbijanju terorizma i svih oblika ekstremizma.

Mogherini je rekla da je impresionirana uspjesima koje je Bosna i Hercegovina uspjela postići u kratkom periodu, od početka prošle godine do danas.

“Evropska unija je spremna za nastavak pomoći BiH, uključujući savjete i finansijsku podršku, u nastojanjima da se reformska agenda implementira i da zemlja napreduje na evropskom putu”.

“Prošli put sam bila u posjeti u svojstvu ministrice vanjskih poslova republike Italije. Danas je ovaj Parlament usvojio historijsku odluku, koja odražava želju građana da naprave napredak na evropskom putu”.

“EU podrazumijeva slobode, ljudska prava, jednakosti i prava manjina. Ja nemam sumnje da BiH tu može dati doprinos zbog svoje kulture i tradicije i samim tim okončati podjele u Evropi”.

“EU i ja smo snažno oprijedljenji za ovu zemlju. Ja sam signal ovakvog oprijedljenja, a dokaz za to je da je ovo moja već druga posjeta. zajedno možemo raditi da to ostvarimo, a odgovornost je na vama prisutnim u ovoj zgradi. Računajte na nas, na EU na ovom izuzetno važem putu”, samo su neke od izjava.

Mogherini svakako, obzirom da posjećuje i ostale zemlje regiona, koje još nisu u EU – voli podsjetiti da Evropska unija nije kompletna bez zemalja Zapadnog Balkana.

Johannes Hahn: Zadovoljni prijatelj

N1

Tokom Samita lidera zemalja Zapadnog Balkana – Hahn je poručio:

“Veoma je dobro imati mentore koji prate rad, ali naredni korak treba biti da se ovakvi događaji dešavaju često u regionu”.

“To je snažan signal za građane regiona, ali i za građane EU. Bitno je da se region pripremi da postane član EU. Važan je rad na ovim perspektivama povezivanja, kao i što su druge oblasti. Trebamo razgovarati kako nastaviti rad na ovim pitanjima”.

Na pitanje šta Upitnik Evropske komisije znači za BiH je odgovorio: “To je još jedan korak u pravcu članstva u Evropsku uniju u budućnosti i neophodno je sagledati različita područja društva, ekonomiju, pa smo stoga uspostavili ovu proceduru koja nam omogućava da mjerimo situaciju u BiH u odnosu na standarde koje smo već primijenili u zemljama članicama EU. U tom smislu radi se o jednom lakmus testu budućnosti BiH”.

“Izborno zakonodavstvo je unaprijeđeno, uz slijeđenje brojnih preporuka OSCE-ODIHR-a, te su lokalni izbori uglavnom sprovedeni na regularan način, uprkos incidentima u nekim općinama koje treba istražiti”, kazao je nakon izbora u BiH.

“Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine i entitetski parlamenti/skupštine su ostvarili napredak na usvajanju otvorenih reformskih prioriteta, posebice onih koji su proizišli iz Reformske agende. Saradnja između parlamenata/skupština na državnoj, entitetskoj i razini Brčko distrikta je poboljšana”.

Hahn je pohvalio napore Vijeća ministara BiH i Zvizdića na konstruktivnom radu i na kontinuiranom jačanju regionalne saradnje.

Usaglasili su se da je Bosna i Hercegovina napravila veliki zamah sa reformama koje su neophodne za rješavanje ekonomskih i socijalnih izazova i koje su ključne za napredak na evropskom putu, te da je potrebno uložiti napor za prevladavanje svih prepreka koje stoje na tom putu.

Komesar Hahn je kazao da je BiH napravila vidljiv napredak i da treba iskoristiti ovaj pozitivan momentum. Izrazio je nadu da će uručenje Upitnika pokrenuti aktivnosti koje će uvjeriti sve da BiH ima sigurnu EU perspektivu, rečeno je nakon jednog od sastanaka sa članovima Predsjedništva BiH.

U ‘moru’ saopštenja sa sastanaka Zvidzića i Hahna – izdvajamo i:

“Komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn je na današnjem susretu s predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem u Briselu dao punu podršku BiH na putu ka Evropskoj uniji”.

Kako je rečeno iz Zvizdićevog ureda, Hahn je predsjedavajućem Vijeća ministara uputio čestitke na realizaciji različitih ciljeva vezanih za evropski put BiH.

Lars-Gunnar Wigemark: Podrška i vidljiv napredak

N1

Šef delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark je onaj koji donosi dobre i loše vijesti u BiH. Prvi saopšti sve dobre i loše strane svih izvještaja koje podnosi EU o BiH, ali ono što mu je zajedničko sa Mogherini i Hahnom – ne prestaje da vjeruje u put BiH ka EU.

“To je napredak u kontekstu aplikacije za članstvo u februaru ove godine, zatim provedba Reformske agende, te usvajanje mehanizma koordinacije i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u njegovom trgovinskom dijelu. Izvještaj ističe sve pozitivne korake koji su ostvareni. Primjeri strategije u sektoru transpora, objavu rezultata popisa stanovništva, usvajanje Zakona o borbi protiv diskrimanijacije kojeg ističemo kao najnaprednijeg propisa u cijelom regionu”.

“U sektoru pravosuđa, prema izvještajima, postoji određeni stepen spremnosti za pridruživanje EU”.

“Istakao bih uložene napore i pozitivan rad Vijeća ministara BiH sa čelu sa Denisom Zvizdićem, ali i entitetskih vlasti koje su nekada pomalo u tišini, iza scene, radili na usklađivanju procesa i izradi zajedničkih politika”.

“Mislim da ovaj Izvještaj potvrđuje da je BiH na dobrom putu za EU i dosta posla je već urađeno. Znamo koliko se pažnje posvetilo reformskoj agendi, mehanizmu koordinacije”.

Nakon jednog zajedničkog susreta veleposlanici su izrazili snažnu podršku europskoj budućnosti BiH, a jedna od glavnih tema bilo je podnošenje aplikacije BiH za članstvo u Uniji. Stav kolektivnog vodstva država o ovom pitanju od ranije je poznat.

“Koraci bitni za put BiH ka EU jako vidljivi, i u narednom periodu treba nastaviti postignutu pozitivnu dinamiku izvršavanja obaveza koje su postavljene pred BiH”.

“Zahvalio bih se Zvizdiću što je bio dobar partner u proteklim mjesecima u našem međusobnom radu, kao i njegovim kolegama u entitetima tokom izrade Reformske agende”.

“Jedna bitna poruka prilikom predstavljanja Izvještaja dolazi od strane Johanesa Hahna koji je rekao da se BiH vratila na evropski i reformski put, socio ekonomskim reformi koje su bitne za napredak zemlje. Naglašavam da ovogodišnji izvještaj dolazi u drugačijem formatu. Više nije Izvještaj o napretku, već Izvještaj za BiH”.

Jasno je da za sve troje veže nevjerovatan optimizam, isti onaj optimizam koji je ‘trademark’ člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragana Čovića. Za njega (a i on sam za sebe) često se kaže da je u potpunosti okrenut putu BiH ka EU – na što konstantno upućuje trojac.

Srećom – i za Čovića Google sve pamti

N1

“Ja sam optimista u pogledu mira na Balkanu”;
“Ja sam nepopravljvi optimista”;

“Čović optimističan: Izmjene izbornog zakona moguće u narednim danima”;
“Optimističan sam uoči sutrašnjeg sastanka šestorke”;
“Izražavam umjereni optimizam oko formiranja vlasti”;
“BiH treba više optimizma i okretanja ka budućnosti”;
“Optimista sam, formirat ćemo vlast u rekordnom roku”

Samo su neki od naslova izdvojenih iz bh. medija, ali i regiona – zbog kojh je i dobio nadimak “najveći optimista u BiH”.

Teško je uopće izdvojiti neko od Čovićevih istupa u medijima u kojima nije izrazio optimizam na bilo koje od pitanja koje je ‘mučilo’ bh. javnost, ili na bilo koju od aktuelnih tema iz bh. i regionalne javnosti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.