Prepirka kupca i investitora sa sindikalcima RŽR Ljubija

Vijesti 20. apr 201713:01 > 13:14
N1

Pres-konferencija Sindikata o privatizaciji državnog kapitala u Rudniku željezne rude Ljubija Prijedor pretvorila se u prepirku potencijalnog kupca i investitora sa sindikalcima.

Na konferenciji se pojavio i direktor kompanije “Israeli investment Group” Evgenij Zotov koji je optužio radnike da iznose neistine.

Predstavnici Sindikata naklonjeniji su prodaji “Ljubije” kompaniji “ArcelorMittal” koja je i do sada eksploatisala rudu.

Podsjećamo, Vlada Republike Srpske odlučila je da za 92 miliona KM proda 64,99 odsto državnog kapitala u Rudniku željezne rude (RŽR) Ljubija kompaniji “Israeli Investment Group”.

Odluka o prodaji RŽR Ljubija “Israeli Investment Groupu” donesena je jer je njihova ponuda bila za više od 28 miliona KM veća u odnosu na 63,6 miliona KM koliko je ponudio “ArcelorMittal” koji već godinama eksploatiše rudnik u Ljubiji. Prvobitne ponude “Israeli Investment Groupa” i “ArcelorMittala” iznosile su 53 miliona KM, odnosno 29 miliona KM, a nakon toga samo su povećavane.

SNSD podržava izraelskog kupca dok se DNS Marka Pavića protivi. Zbog svega su u vladajućoj koaliciji u RS odnosi u koaliciji poljuljani, no o prekidu saradnje zasad nema govora.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.