Sarajevo se pridružilo globalnom pokretu Marš za nauku

Vijesti 22. apr 201717:32 > 17:37
N1

Na svjetski dan planete Zemlje Sarajevo se pridružilo prvom Maršu za nauku čija je inicijativa krenula iz Washingtona. Ovaj globalni događaj počeo je kao rasprava vezana za zabrinutost naučnika te budućnost nauke i naučnog istraživanja pod administracijom novo izabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Najave budžetskih rezova, ukidanje naučnih programa te sastanci predsjedinka s ljudima koji nisu pozitivno raspoležni prema nauci doveli su do velike zabrinutosti samih naučnika.Podršku ovoj inicijativi dali su i učesnici marša u Sarajevu koji su sa transaprentima prohodali od PMF-a doMarin dvora. Ovaj marš prilika je da se svijetu i vladama pokaže da je uključenje naučnika u donošenje važnih odluka od velikog značaja.

“Naravno da pokušamo skrenuti pažnju vladama na svim nivoima, zapravo državnim u našoj zemlji, ali skrenuti pažnju i medijima da trebaju više pažnje posvećivati, više davati sadržaja iz nauke i pri tome konsultovati naučnike kada se govori o tim temama”, kazala je Jelena Kalinić, organizatorka Marša za nauku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.