Konaković otkrio do kada će trajati redukcije vode

Vijesti 24. apr 201710:19 > 10:37
N1

Ukoliko ne ispune zadate uslove tražit ćemo smjenu Uprave preduzeća KJKP 'Vodovod i kanalizacija', a onda ostaje da se vidi da li će Skupština Kantona Sarajevo i stranke to poslušati, kazao je kantonalni premijer Elmedin Konaković u Novom danu.

Nakon dvije godine ove Vlade KS, došla je faza realizacije mnogih projekata. Kao najvažniji je izmjena Ustava KS. Također, Vlada provodi reformu obrazovanja te priprema Zakon o visokom obrazovanju. Radi se i reorganizacija zdravstva, rekonstrukcija vodovodne mreže, a ima još niz infrastrukturalnih projekata.

Restruktuiranjem zdravstva predviđa se ukidanje zavoda i ustanova koje pružaju specifičnu zaštitu za grupe kao što su studenti, radnici, đaci ili žene. Kantonalni premijer kaže da se u javnosti iznose netačne informacije kada se radi o zdravstvenom sistemu.

Nefunkcionalan sistem

“Ovo je nefunkcionalan sistem i oni koje brane ovaj sistem brane jedan nefukcionalan sistem. Sarajevo sa budžetom za zdravstvo, koji iznosi 360 miliona KM, treba imati funkcionalna sistem. Novac se treba racionalnije i optimalnije trošiti. Dio zdravstvenih ustanova posluje potpuno van zakona. Moramo ih vratiti u okvire zakona. Smanjit ćemo gužve, bit će manje liste čekanja”, tvrdi Konaković koji poručuje da Vlada KS neće podleći pritiscima “većinom od direktora ustanova koji to više neće biti”.

Gost Novog dana dodaje da će nakon reorganizacije zdravstva biti jasno definisane nadležnosti, te da će se osnažiti Opšta bolnica i rasteretiti UKCS. Iako je dio javnosti bio zabrinut da će zbog reorganizacije doći do zatvaranja nekih ustanova Konaković uvjerava da će “ostat iste lokacije”.

“Do sada nismo znali koliko imamo kadra i koliko prostora. Saznali smo sada da neki rade prekomotno dok druge ambulante rade u zaista teškim uslovima. Ljekari će biti mobilni, prostori će ostati. Neće biti otpuštanja, jer nama fali medicinskog kadra. Imamo viška nemedicinskog kadra – višak računovođa, čuvara…Bit će prirodnog odlijeva, onih koji idu u penziju. Politika se previše mješa u ove procese i svako traži svoj dio kolača. Znamo šta radimo”, ističe Konaković.

Početkom maja bit će zakazana posebna sjednica Skupštine KS na kojoj će se raspravljati i o obrazovanju, između ostalog ostalo je usaglašavanje amandmana o inkluziji, jer mišljenje struke nije bilo uvaženo na početku.

“Pokazalo se opravdanim i dobro je što je povučeno amandman o inkluziji. NVO je ponudio neka dobra rješenja. Mnogo je tu iskoraka u smislu bolje kontrole, djeca će imati praktičnu nastavu. Znači, konkretno kada završe školu da znaju zašto su se školali. Pravilno ćemo usmjeriti našu djecu kako bi završili škole koje ih najbolje usmjeravaju za dobijanje posla, a ne škole koje ih vode na biro. Tamo ih je svakako previše”, podsjeća premijer.

Konaković otkriva da je prvo što je uradila Vlada pod njegovim mandatom bilo ojačavanje dvije institucije – tužilaštvo i inspekcije.

“Ojačali smo sve za što smo bili nadležni. Kada govorimo o radu Tužilaštva KS podaci govore da je ovo sadašnje neuporedivo bolje od onog prošlog. Kada smo radili analizu rada MUP-a KS našli smo mnogo sumnjivih stvari, niz je različitih nepravilnosti. Podsjećam da se trebao zatvoriti Odjel privrednog kriminala, a mi smo revitalizirali slučajeve poput “Bosnalijeka”. Kritikujemo Tužilaštvo, a zanemarujemo sudove koji su najbitniji dio pravosudnog sistema. Mi njihov rad ne možemo izanalizirati. Nadam se da će se od slučajeva Sanjina Sefića i Dženana Memića, kada je došlo do ozbiljnog kršenja i mijenjanja iskaza, pokazati ko je od pojedinaca u sistemu nanio najviše štete. Takve osobe bi trebale dobiti najdrastičnije i najteže kazne”, ističe gost Novog dana.

I dalje redukcije vode

Vlada KS je blizu realizacije projekta rekonstrukcije kompletne vodovodne mreže.

“Treba nam saglasnost Skupštine kantona nakon čega bi dobili mogućnost povlačenja sredstava u vrijednosti 10 miliona KM. Uskoro ćemo imati izvještaj o radu Vodovoda. Tu ima još slabosti. Čekamo da vidimo da li se nešto promijenilo. Ponavljam da mi, kao Vlada KS, ne možemo se više miješati u rad Vodovoda jer je Skupština osnovala preduzeće. Optimista sam, bio je jedan dobar zahvat u naselju Dobrinja, čini mi se da se dosta stabiliziralo to područje. Vodovod je tu pokazao da se može kad se hoće”, ocijenio je Konaković te je otkrio da će se redukcije nastaviti tokom cijele godine, ali da bi trebalo doći do prestanka na ljeto 2018.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.