NSRS razmatra odluku Vlade RS o prodaji rudnika Ljubija

Vijesti 25. apr 201707:19 > 07:20
N1

Zastupnici Narodne skupštine RS danas će razmatrati odluku Vlade o prodaji 64,9 posto osnovnog kapitala u Rudnicima željezne rude „Ljubija“u Prijedoru.

Entitetska vlada je 12. aprila od dvije ponude za kupovinu „Ljubije“ izabrala onu koju je dostavila “Izraeli investment grupa“, kao povoljniju, u odnosu na ponudu koju je dostavio “ArcelorMital“ Prijedor.

Izraelska kompanija je ponudila za akcije „Ljubije“ 92 miliona KM, a „ArcelorMittal“ 63,6 miliona KM.

Zasad nije izvjesno da li postoji većina za potvrdu Vladine odluke, budući da DNS, stranka koja je dio vladajuće koalicije u RS-u, ne podržava prodaju „Ljubije“ preduzeću “Izraeli investment grupa“, kao ni sindikalci „Mittala“ Prijedor.

RŽR “Ljubija” je zajedno s kompanijom „Mittal“ 2004. osnovala zajedničko preduzeće u kojem ima 49 posto akcija, tako da praktično kupac ovog rudnika po automatizmu postaje vlasnik 49 podsto zajedničkog preduzeća s „Mittalom“.

Tokom trodnvenog zasjedanja Narodne skupštine RS-a bit će razmatrano još 30 tačaka dnevnog reda, među kojima je i izvještaj o radu Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a u 2016. godini, u kojem se navodi da je evidentan pad kriminaliteta, koji je ispod petogodišnjeg prosjeka, dok su u porastu koeficijenti otkrivenosti krivičnih djela različitog stepena društvene opasnosti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.