Prodaja Rudnika Ljubija unijela razdor u dvije koalicije

Vijesti 25. apr 201718:26 > 19:10
N1

Javno saslušanje o prodaju Rudnika Ljubija iz Prijedora biće održano 4. maja na inicijativu Odbora za privredu. No, Prijedlog odluke o prodaji rudnika Izrelelcima ostao je na dnevnom redu sjednice NSRS koja je danas počela u Banjaluci.

Ova tačka dnevnog reda u najavi je unijela razdor u dvije koalicije – vladajuću zbog protivljenja DNS-a, i bošnjačku koaliciju Domovina.

Tajni sastanak iz decembra prošle godine u Beču, ali i sastanak u Palati Republike ove godine, tvrdi Dragan Čavić, otkrivaju plan preuzimanja ostatka državnog kapitala u Ljubiji od strane Israeli Investment Group. Izraelskog ambasadora Čavić je kaže pitao o postojanju ove firme ali i o njenom direktoru Evgeniju Zotovu.

Željko Kovačević je doveo Zotova, bivšeg ministra, da zastupa interese Vlade, u pregovorima s Mitalom. Tada je tražio da mu se isplati 300.000 KM, zbog toga je tadašnji direktor Grbić otišao s funkcije, jer nije htio da pristane“, rekao je Dragan Čavić, predsjednik NDP-a.

Ni vladajući DNS neće da pristane na prodaju Ljubije Izraelcima. To je posao, kaže šefica DNS-ovog Kluba, komercijalno spekulantske prirode.

Ljubija je tačka ključanja u vladajućoj koaliciji godinama. No, da li će postati i jabuka razdora?

To je sve šta bi bilo ako bude bilo. O koaliciji treba da razmišljaju sva tri koaliciona partnera. Naše mišljenje je da nije dobro da je tačka na ovakav način uvrštena u dnevni red bez prethodne saglasnoti“, izjavila je Spomenka Stevanović, šefica Kluba poslanika DNS-a.

Saglasnosti po ovom pitanju nema ni u bošnjačkoj koaliciji Domovina. Glasovi poslanika SDA špekuliše se mogli bi SNSD-u kompenzovati glasove DNS-a.

Ljubija bi tako mogla biti uzročnik raspada i ove koalicije, za koju SBB-ov poslanik kaže da postoji još, jer ponuda ima svakodnevno.

Od koga ste dobili ponudu, šta vam je ponuđeno? – Nije novčana, ponude su bile da se glasa ili ne glasa, to je svakodnevnica ovdje. Mi ćemo zauzeti konačan stav nakon javne rasprave, rekao je Admir Čavka, poslanik SBB (Domovina).

Na naše pitanje je li došlo do raskola je odgovorio: “Naravno da nije još”.

I resorni ministar iz SP i poslanici SNSD, nerado govore o ovoj temi. Zato opozicija podsjeća da je Mital, ranije optuživan od Poreske uprave za štetu od 50 miliona KM zbog transfernih cijena, oslobođen sumnji odlukom Okružnog suda.

Javno saslušanje o Ljubiji biće održano 4. maja, no ono ne odlaže skupštinsku raspravu o tački.

Odluka o prodaji 65 posto akcija kapitala Rudnika željezne rude „Ljubija“ iz Prijedora, 29. je tačka redovnog zasjedanja NSRS koje je počelo danas.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.