Aktivistice najavile protest u Sarajevu

Vijesti 29. apr 201709:40 > 09:50
N1

Danas će u Sarajevu biti održan protest neformalne grupe građana koji se protive izmjeni Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja na državnom nivou, kojom se nastoji, kako navode, odobriti zloupotreba životinja i njihovo brutalno ubijanje u farmama u BiH.

Protest će biti održan danas na Trgu BiH s početkom u 12 sati. S nama ovoga jutra aktivistice Lejla Šadinlija i Maša Alihodžić.

Zašto su se odlučile na ovaj skup?

 ”Naše kolege iz Zagreba su već protestvovali pred našom ambasadom u Hrvatskoj. I oni su vodili ovu bitku prije nekoliko godina. Oni su se uspjeli izboriti i Hrvatska je zemlja u kojoj se životinje više ne uzgajaju zbog krzna. Nadamo se da će i naša borba imati isti rezultat”, ispričale su gošće Novog dana.

Naglasile su da razgovora sa zastupnicima u Parlamentu BiH nije bilo, izrazivši nadu da će se i to uskoro promijeniti.

”Nismo razgovarali s političarima jer je do zastupnika jako teško doći. To nam je sljedeći korak – pokušaj razgovora s njima. Dodala bih da imamo podršku iz cijelog svijeta. Parlamentarcima su stizala pisma kao i našim ambasadima širom svijeta. U većini evropskih zemalja ova praksa nije dozovljena. Osim toga, to je grana koja nije profitabilna kad se poštuju svi uslovi”, ispričale su gošće.

Protest počinje u 12 sati.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.