RS kao garant da se "Bljesak" ne ponovi

Vijesti 01. maj 201718:08 > 18:39
N1

Cvijeće, svijeće i polaganje vijenaca na spomen ploču ubijenim, odata je počast za zapadnoslavonske Srbe stradale u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji "Bljesak". Uz poruke da niko nije odgovarao za 283 ubijenih, među kojima ima i djece, upućena je i politička poruka da je postojanje Republike Srpske garant da se ovakvi zločini neće ponoviti.

Osim nekoliko starih i nemoćnih osoba u zapadnoslavonskom selu Medari više nema Srba, svjedoči Radojica Vuković koji je u akciji “Bljesak” izgubio 8 članova porodice.

“Ja sam jedan od gubitnika. Izgubio sam dva brata i komplet porodice, djeca, žene, pobila ih je hrvatska vojska 1. i 2.maja u ranim jutarnjim satima”, kaže Vuković.

U 5 ujutro počela je akcija artiljerijskim napadima od Pakraca do Jasenovca. “Bljesak” je, kaže predsjednik RS, bio etničko čišćenje Srba iz Zapadne Slavonije, planski organizovano kao državni projekat Hrvatske.

“Bez srpske države nema srpske slobode, zalog za slobodu koju su našli je RS. Ovaj događaj obilježavamo kao tragičan za nas, iako Hrvati nedaleko odavde to slave. Slave jer su istjerali žene i djecu kojima su UN oduzele oružje pa se nisu mogli ni braniti”, tvrdi Milorad Dodik, entitetski predsjednik.

Prognani Srbi kažu da su jordanski plavi šljemovi nijemo posmatrali “Bljesak”. Kažu da su zarobljeni vojnici bivše RSK odvođeni u logore u Bjelovaru i Virovitici, a tijela ubijenih su sakrivana, pa čak i spaljivana.

“Pronašli smo tri skrivene grobnice, razmijenili smo nedavno jednu osobu koja je vođena kao osoba koja je spaljena u Željezari Sisak”, otkriva Krsto Žarković.

Blizu 80.000 Srba živjelo je na prostoru Zapadne Slavonije prije rata. Iseljenja su počela 1.novembra 1991.godine, a većina ih je tada izbjegla na prostor današnje Srbije.

 Ovim mostom prošlo je 15.000 Srba Zapadne Slavonije za prva dva majska dana devedeset pete godine. Kolona koja se povlačila ka Gradišci, bombardovana je iz zraka, a u akciji “Bljjesak” poginulo je 283 osobe, 55 žena i 11 djece.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.