Suđenje Zubcu odgođeno zbog bolesti vještaka

Vijesti 18. dec 201414:32 > 14:42
SIPA

Suđenje direktoru Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) Goranu Zubcu pred Sudom BiH odgođeno je danas zbog nedolaska svjedoka Tužilaštva BiH Fevzije Hajdaragića, vještaka građevinske struke koji je zbog bolesti spriječen da prisustvuje današnjem ročištu.

Hajdaragić je trebalo da govori o visini materijalne štete na zgradi Predsjedništva BiH koja je zapaljena u neredima 7. februara, a procjenjuje se da iznosi oko 400.000 KM.

Dragiša Jokić, branilac direktora SIPA-e, rekao je da je uložio prigovor na Hajdaragićevo vještačenje, jer nije dobio naredbu za takvu vrstu vještačenja u predmetu u kojem se sudi Goranu Zubcu, već u drugim predmetima.

Svjedok Tužilaštva BiH Elvis Kumbarić rekao je na prethodnom ročištu 28. novembra izjavio da je 7. februara Zubac telefonom kontaktirao sa direktorom Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Himzom Selimovićem i ministrom sigurnosti BiH Fahrudinom Radončićem, ali ne i sa Tužilaštvom BiH.

“Zubac je nazvao Radončića u 16.40 sati, dok je Selimović njega zvao u 17.22 sati. Nije registrovan nijedan broj Tužilaštva BiH za 7. i 8. februar”, rekao je Kumbarić.

On je time demantovao navode optužnice da je Zubac ignorisao više telefonskih poziva Selimovića, Radončića i tužilaca Tužilaštva BiH, odnosno raniju izjavu tužioca Dubravka Čampare da mu se Zubac 8. februara nije javljao na telefon.

Zubcu je na teret stavljen nesavjestan rad u službi jer, kako se navodi u optužnici, tokom nasilnih protesta ispred zgrade Predsjedništva BiH 7. februara nije pružio traženu pomoć Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Nastavak suđenja zakazan je za 22. januar.