Švrakić: Šta se dešavalo u Dobrovoljačkoj '92 godine

Vijesti 03. maj 201718:09 > 18:12
N1

Muhamed Švrakić iz Udruženja Zelene beretke bio je gost N1 televizije i gostovao je u emsiji Dan uživo i ispričao dešavanja iz Dobrovoljačke, koja se u FBiH i RS odvojeno obilježava 3. maja.

Najveće spekulacije su oko broja žrtava na današnji dan, a on tvrdi da je politika zacrtala broj.

“Mi i kada smo bili vojnici, bili smo samo broj. Imamo 2. i 3. maj – kada je odbranjena državnost BiH, njena suverenst, koja je tada bila međunarodno priznata. Mi nismo bili Jugoslavija nego suverena BiH”, kazao je u uvodu.

Jedino s čim je bio saglasan sa kometnarima iz RS jeste to da “žrtva je žrtva”.

“Jedan vojnik je poginuo u Dobrovoljačkoj. Pet visokih oficira JNA. Mi svake godine pozivamo porodice iz vojne kolone”, pojasnio je, a onda je ispričao seriju događaja koji su se desili na današnji dan prije 25 godina.

“Kada su mijenjali Milutina Kukanjca i Aliju Izetbegovića, samo su njih dvojica trebali izaći. Promijenili su to, rekli su da će izaći i par vojnika bez naoružanja. Ja sam bio 50 metara od vozila gdje je bio Izetbegović. Zaustavljena je ta kolona, da izađe Izetbegović i ide u Predsjedništvo. Nsatavak je trebao biti jednostavan”, tvrdi Švrakić.

“Mimo dogovora, oni su imali naoružanje. Tu je bio i onaj što je ranije obećavao da će odsijeći Alipašino polje. Poginuli su oni koji su potegli oružje”, kazao je Švrakić.

Godinama poslije, dvije i pol decenije tačnije – postoje različita tumačenja.

“Ja sam pozvao i pozivan političare, pa i mimo politike, da sjednemo i utvrdimo ko je poginuo 3. a ko 2. maja. U MUP-u to ima, i to se tačno zna”, kazao je.

Tvrdi da je oklopni napad izvršen prema Predsjedništvu BiH, i to smatra neopravdanim.

“Šta su htjeli? Da dovedu Fikreta Abdića i naprave državni udar?”, pitao se Švrakić.

Porodice žrtava iz Dobrovoljačke tvrde da se ne osjećaju sigurno u Sarajevu, a Švrakić kaže da je to rezultat politike Milorada Dodika.

“To je Dodikova politika, da Sarajevo nije sigurno. Koliko Srba radi u Sarajevu normalno? Oni prave svom stanovništvu da nemaju šta da jedu. Žive od nas i sa nama, a sada se pravi fama”, kazao je Švrakić.

“Alija (Izetbegović) je Dodiku bio najbolji kada se ovaj borio protiv Karadžića. Republika BiH je plaćala Dodiku sve troškove da Dodik nastupa na svjetskim skupovima, jer je bio Karadžićev protivnik”.

“Predsjedništvo je Dodiku davalo novac, i tad mu je BiH bila najbolja. Sad mu je najgora. Sarajevo mu ne valja. Mi ćemo prihvatiti sve porodice. Mogu doći”, kazao je.

On je ponovio ono što se godinama govori, da je “Sarajevo odbranilo sarajevska raja”.

“To je stvarna istina. Mi pravimo knjigu koju piše 200 ljudi. Istina je tu. Kod nas je poginuo i jevrej i katolik i pravoslavac i musliman. Prvi put u historiji se to desilo. MI ne razdvajamo nikoga. Mi imamo i pravoslavaca i muslimana koji su odbranili ovaj grad, i pravimo parastose za naše saborce”, kazao je.

On je podržao ratnog člana Predsjedništva BiH koji je za N1 kazao da je niko nije ponizio svoje borce kao Sarajevo, ali uputio poruku Bakiru Izetbegoviću, članu Predsjedništva BiH, te Jovanu Divjaku, generalu Armije BiH.

“Ni Jovan Divjak nije bio danas na obilježavanju Dobrovoljačke. Zamjeram svim generalima koji ne dođu. Bakiru smo zamjerili davno. Ali zamjeramo i svim ovim ostalim koji ne dođu kod svojih vojnika, koji su im omogućili da dobiju činove, penzije…”

Kazao je Švrakić da od svih generala nazočan danas bio je Nedžad Ajnadžić, koji je danas načelnik općine Centar, te Muharem Fišo – ministar boračkih pitanja.

Za kraj je i poručio:

“Nama zajedničko obilježavanje ne smeta. Pozivam javno da se maknu od politike. Da napravimo komisiju i da zajedno obilježavamo”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.