Na vožnju replikom prvog tramvaja od vlasti niko nije došao

Vijesti 03. maj 201718:27 > 18:33
N1

Građani Sarajeva danas su imali priliku, na relaciji Željeznička stanica-Baščaršija, voziti se replikom prvog električnog tramvaja iz 1895.godine.

Vožnja je upriličena u okviru manifestacije “Dani Kantona Sarajevo”, no niko od nadležnih vlasti nije došao na ovu vožnju.

Replika prvog električnog tramvaja koji je saobraćao Sarajevom prije 122 godine napravili su radnici preduzeća GRAS. Kako nam je kazao vozač tramvaja velika je razlika između vožnje ove replike i današnjih savremenih tramvaja.

“Elektronika je uznapredovala, tako da je udobnija vožnja. Ovo su…ima i trzaja, drugačije sve”, kazao je Hamdija Huremović, vozač tramvaja. 

Električni tramvaj 1895. godine zamjenio je dotadašnji tramvaj sa konjskom zapregom.

Relacija tramvaja je bila od Željezničke stanica, koja se tada nalazila u naselju Socijalno do Latinske ćuprije. Tramvaj je imao dvoje vrata i mogao je da primi svega 24 putnika.

Osim toga imao je odvojeno vagon za pušače i nepušače, a čak je u početku bilo i posebnih vagona za muškarce i žene.

U okviru manifestacije “Dani Kantona Sarajevo” građani su imali priliku da se provozaju u replici prvog električnog tramvaja.

“Interesantno znate, ovo je jedan dio naše historije. Fino je vidjeti ovako nešto.”
“Lijepo je prisjetiti se kako je gradski saobraćaj nekada izgledao u 19 vijeku, ti neki rvi tramvaji”, kazali su naši sagovornici.

Iako putnici nisu krili oduševljenje, Jakub Kubur uposlenik GRAS-a nije krio razočarenje što niko od predstavnika nadležne vlasti nije došao, te su, kako kaže, ovim gestom pokazali koliko im je stalo do te firme koja je svakako u velikim problemima.

“Na taj način je trebalo pokazati i stanovnicima Sarajeva i KJP GRAS da je vladajućim strukturama stalo do ove kompanije. Ovo daje druge signale, neke druge naznake, pa vidjet ćemo kako će sve to proći.”

Vožnjom prvog električnog tramvaja na relaciji Željeznička stanica-Baščaršija, Sarajlije su se na trenutak vratile u prošlost, i osjetile dašak historije svog grada.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.