Prijedlog izmjena Izbornog zakona ujedinio Bošnjake

Vijesti 04. maj 201717:54 > 20:01
N1

Većina u Domu naroda BiH odlučila je da se izmjene Izbornog zakona koje je prodložio HNS razmatraju po hitnoj proceduri. Međutim, Klub Bošnjaka je bio jedinstven i zaustavio svu raspravu. Pokrenut je mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda. Čeka se riječ Ustavnog suda BiH.

Jedinstven je danas bio Klub Bošnjaka. Svih pet delegata iz pozicije i opozicije potpisali – izmjene Izbornog zakona štetne su po nacionalne interese ovog naroda. Nadaju se da će tako reći i Ustavni sud BiH.

“Ustavni sud ima dvije mogućnosti – da prihvati štetnost po vitalni interes i u tom slučaju zakon se može usvojiti samo ako za njega glasa po tri delegata iz svakog kluba uključujući i bošnjački. Ukoliko Ustavni sud procijeni da se ne radi o ugroženosti zakon se usvaja u Domu naroda uobičajenom većinom”, objašnjava Halid Genjac, delegat Kluba Bošnjaka.

Sporno je, kažu Bošnjaci, mnogo toga. Ne rješavaju se presude stranih ali i domaćih sudova, a ostavlja se prostor za još više apelacija ustavnim sudovima. Kandidat za budućeg člana Predsjedništva BiH, delegat Fahrudin Radončić, posebno problematičnim ističe izbor članova u ovu instituciju.

“Niko ne spominje da se bošnjački član Predsjedništva BiH bira od jedne trećine glasova i da tako upravlja cijelim korpusom. Mi smo jedina zemlja u svijetu koja nema drugi izborni krug ili čak nema modus vanrednih izbora. Previše je važnih pitanja izostavljeno”, tvrdi Fahrudin Radončić, delegat Kluba Bošnjaka.

Izmjene Izbornog zakona nisu podijelile samo Klubove Bošnjaka i Hrvata u Domu, nego i Klub Srba. Nefunkionalnost koalicije SDA-HDZ-Savez za promjene još jednom na vidjelu. Svako je posegnuo za rezervnim igračima. HDZ je dobio podršku SNSD-a. A iz Saveza za promjene stali uz SDA.

“Većina uopšte ne funkcioniše, niti u savjetu ministara niti u ovom parlamentu i to je potpuno jasno. Mi mislimo da ovo nije savršen zakon, da nije tako dobar ali mislimo da je značajan korak naprijed”, kaže Ognjen Tadić, delegat Kluba Srba (SDS).

“Kako pisati amandmane na nešto za šta vam se kaže uzmi ili ostavi. Nije logično da smatrate da je rješenje ultimativan zahtjev jer očigledno i nije čim smo došli u ovakvu situaciju, ali razumijem potrebu predstavnika hrvatskog naroda”, dodaje Sredoje Nović, delegat Kluba Srba (SNSD).

U Klubu Hrvata kažu, nije tačno da njihovo rješenje znači da će glas Hrvata iz Ljubuškog biti bitniji od glasa Hrvata iz Sarajeva. Ili da se odredbama koje se tiči izbora delegata u Federalni dom naroda krši Ustav. Očekuju upravo od Ustavnog suda BiH potvrdu toga. Izborni zakon koji su predložili pitanje je izbora legitimnih predstavika.

“Ako Željko Komšić može dobiti glasove u Livnu, u mome Posušju, u Orašju, neka bude član Predsjedništva BiH, ali ga neće nametati bošnjačka većina od Baščaršije do Ilidže”, poručuje Mario Karamatić, delegat Kluba Hrvata.

Do odluke Ustavnog suda, ovo zakonsko rješenje se ne može tretirati u Parlamentu BiH. Zato bi se umjesto HNS-ovog u parlamentarnoj proceduri uskoro mogao naći SDA-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.