Sarajevo: Susret članova porodica šehida iz BiH i Turske

Vijesti 06. maj 201708:42 > 08:44
N1

U Sarajevu je sinoć upriličen susret i druženje članova porodica šehida iz Bosne i Hercegovine i najbližih članova porodica šehida iz Turske koji su izgubili živote tokom pokušaja puča u Turskoj prošle godine.

Na svečanoj večeri u organizaciji Ministarstva za porodicu i socijalnu politiku Turske i Ureda za porodice šehida i ratnih veterana, u okviru projekta “Most prijateljstva između Turske i Bosne i Hercegovine”, učestvovale su porodice šehida iz obje zemlje, turski ambasador u BiH Haldun Koc, direktorica Ureda za porodice šehida i ratnih veterana Turske Gamze Ayrim i brojni drugi gosti.

Ayrim je u obraćanju prisutnima kazala kako se oni međusobno najbolje razumiju jer dijele duboku bol i tugu, dodajući da porodice šehida trebaju ponosno i uspravno kročiti gdje god se nalazili.

“Majka koja je izgubila svoje čedo od 23 godine i dalje govori ‘sve za domovinu’. Ovo je za nas stvarno nešto čime se ponosimo”, kazala je Ayrim.

Ambasador Koc je istakao kako Turska i Bosna i Hercegovina imaju veoma posebne odnose, te da su dvije zemlje do sada dijelile bol ali i radost, a, kako je rekao, tako će biti i ubuduće.

Podsjetio je kako su mnogi ljudi u BiH tokom noći pokušaja puča 15. jula i sami osjećali veliku zabrinutost te se molili za turski narod.

“Još jednom se najiskrenije zahvaljujem braći iz Bosne i Hercegovine na solidarnosti, ali i na molitvama koje su učili za nas”, rekao je Koc.

Emrah Akkan, ratni veteran, ispričao je kako je tokom pokušaja puča u Turskoj njegov otac poginuo, dok je njegov stariji brat ranjen.

Istakao je kako osjeća bol i tugu ne samog zbog oca, nego zbog svih šehida u svijetu.

“Nije bitno koje je zemlja, šehid je šehid. Svi vjeruju u jednoga Boga”, kazao je Akkan.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.