Ministar Bevanda objasnio zašto je dobar novi Zakon o oružju

Vijesti 08. maj 201717:42 > 17:51
N1

Glasovima zastupnika SDA, SBB i HDZ-a, Skupština HNK usvojila je prije dva dana Zakon o oružju i municiji prema kojem će svakoj osobi s napunjenom 21 godinom biti dozvoljeno da uz legalnu dozvolu posjeduje čak 12 komada naoružanja – pet pištolja i sedam lovačkih pušaka.

Usvajanje ovog Zakona pratilo je dosta polemike, a građani su zabrinuti. Ministar unutrašnjih poslova HNK Slađan Bevanda kazao je za N1 da su rekacije neopravdane.

Ministre, javnost nije oduševljena ovim zakonom, zapravo je i zabrinuta, koji su razlozi što je donijeta ovakva odluka?

Zakon je donesen po standardima Evropske unije na temelju odluke da se na prostoru cijele Federacije BiH harmonizuje izdavanje oružanih listova. Zakon nije bio nerazuman, kako neki kažu. Zakon je neusporedivo restriktivniji i strožiji od prošlog i na dobar način stavlja oružje pod nadzor. Naš cilj je Evropa i mi smo morali ujednačiti standard sa evropskim.

Da li bi zbog toliko dozvoljenog oružja po osobi moglo doći do haosa i povećanja oružja?

Naravno da ne. Po starom zakonu građani su mogli imati neograničen broj oružja, po novom 12 komada. Naš cilj je da se oružje stavi pod nadzor. Povećana je dobna granica za sticanje prava na posjedovanje oružja, ona sada iznosi 21 godinu, a prije je bila 17. Kriteriji za izdavanje su pooštreni.

Znači, teoretski jedna četveročlana porodica, čiji su članovi puoljetni, može imati 48 komada oružja. Nije li to pravi arsenal?

Zakon nije kazao da svako mora imati 12 komada oružja. Prema starom zakonu, kada su mogli imati neograničen broj oružja, imali smo prosjek od 1,1 komada oružja po osobi koja ima dozvolu. Ne očekujemo porast broja oružja. Zanimljivo je da su se neki pojedinci obrušili na ovaj zakon ali su neke činjenice predvidjeli. Ovaj zakon pooštrio je nabavku lovačkog i sportskog oružja. Sada treba položiti lovački ispit, biti član lovačkog društva i posjedovati lovačko oružje. Sa prestankom članstva u lovačkom društvu građanin mora vratiti oružje.

Očekujete li porast stope kriminala na ulicama?

Ne. Kaznena djela se vrše sa nelegalnim oružjem. Upravo je cilj ovog zakona da se oružje stavi pod nadzor. Direktiva EU je da oružani list vrijedi 5 godina, ali je nakon intervenciju opozicije izglasano da bude 10 godina.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.