Rok za prijavu Zavoda za zapošljavanje trajao 2 minute

Vijesti 10. maj 201718:49 > 19:08
N1

Tehnički apsurd ili netransparetnost postupka? Federalni zavod za zapošljavanje objavio je drugi poziv za sufinansiranje zapošljavanja, čiji su korisnici poslodavci. No, za pojedine kantone, poziv je bio zatvoren samo dvije minute nakon njegovog objavljivanja.

Federalni zavod zapošljavanja rekorder u brzini zatvaranja konkursa. Samo dvije minute imali su na raspolaganju poslodavci pojedinih kantona da se prijave na redovni program sufinansiranja zapošljavanja.

Radi se o tome da je Federalni zavod zapošljavanja na svojoj web stranici 8. maja u 8 sati objavio poziv za poslodavce i nezaposlene za program sufinansiranja zapošljavanja. No, ukoliko dolazite iz Tuzlanskog ili Hercegovačko-neretvanskog kantona, a pokušali ste da se prijavite u 8 sati i 3 minute, bilo je prekasno!

U pitanju je program koji se realizuje u saradnji sa kantonalnim zavodima. Namijenjen je: osobama do 30 i preko 40 godina koje su nezaposlene 6 mjeseci, dugotrajno nezaposlenim ili osobama sa niskim vještinama, invlaliditetom i drugim osjetljivim kategorijama. Osamnaest miliona KM dodjeljuje se kroz tri poziva. Korsinici su poslodavci.

Sve je transparentno. Interes je prevelik. Sredstava je malo. Online sistem je najbolje rješenje, odgovor je Zavoda. 

“Javni poziv je objavljen 8. maja u 8 sati ujutru. Prije 8 sati, na našoj stranici je bilo registrovano negdje u 4.000 korisnika. Po objavi javnog poziva, bilo je registrovano 2.500 korisnika koji su pokušavali aplicirati. S obzirom na veiki intreres poslodavaca i na to da smo na vrijeme informisali javnost da će uslijediti objava javnog poziva. Javni poziv je u roku od nekoliko minuuta za neke kantone morao biti zatvoren”, kazao je Haris Čuljević, glasnogovornik Zavoda za zapošljavanje FBiH.

Više u prilogu Aide Hadžimusić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.