Konkurs u BiH trajao dvije minute, stiglo pojašnjenje

Vijesti 11. maj 201717:22 > 17:25
N1

Haris Čuljević, glasnogovornik Zavoda za zapošljavanje Federacije Bosne i Hercegovine, bio je gost Dana uživo na N1 televiziji.

U razgovoru s voditeljicom Merimom Šemić, on je komentirao burne reakcije javnosti i optužbe za nedostatak transparentnosti prilikom podjele sredstava prilikom posljednjeg Javnog poziva za sufinansiranje zapošljavanja.

Podsjećamo, samo dvije minute imali su na raspolaganju poslodavci pojedinih kantona da se prijave na redovni program sufinansiranja zapošljavanja. Radi se o tome da je Federalni zavod zapošljavanja na svojoj web stranici 8. maja u 8 sati objavio poziv za poslodavce i nezaposlene za program sufinansiranja zapošljavanja. No, ukoliko dolazite iz Tuzlanskog ili Hercegovačko-neretvanskog kantona, a pokušali ste da se prijavite u 8 sati i 3 minute, bilo je prekasno!

”Nije se desilo ništa skandalozno kao što ste to vi najavili. Pojedini mediji su prenijeli informaciju da je 18 miliona maraka potroešno za 2 minute, ali to nije tačno. Ovo je samo trećina odnosno šest miliona maraka. Po ovom drugom Javnom pozivu je na raspolaganju bilo nešto više od šest miliona. Poziv se odnosio na sve poslodavce i interes je bio jako veliki. Odmah po objavi na stranici je bilo aktivno između 2.500 i 3.000 ljudi koji su pokušali aplicirati. Javni poziv je za 2-3 minute morao biti zatvoren”, rekao je gost Dana uživo.

Pojasnio je potom kako se odvija samo online procedura.

”Elektronski način prijavljivanja smo uveli kako bi sve bilo transparentno. Sistem kao sistem apsolutno ne dozvoljava da neko može aplicirati prije 8 sati. Ko nije bio dovoljno brz, imaće priliku kada bude objavljen treći Javni poziv u septembru ili oktobru. Bitno je istaći je da mi Javni poziv ne zaustavljamo ručno već imamo softverski alat koji automatski zatvara poziv”, kazao je on.

Kriterij brzine, a ne kvalitete?

”Proces apliciranja se odvija u dvije faze. Prva je da se prijavite kada bude otvoren poziv, a druga faza je provjera. Predviđeni su kriteriji. Federalni zavod provjerava o kakvom se poslodavcu radi. Kriteriji su vrlo jasni. Poticajna sredstva koja ne budu iskorištena ako neki poslodavci ne ispunjavaju uslove, bit će preusmjerena za naredni Javni poziv. Ako neko dobije poticajna sredstva po prvom, ne može ih dobiti po drugom ili trećem Javnom pozivu”, ispričao je Čuljević i zaključio:

”Niko ne krivi javnost, ali pozivam i javnost i gospodina Denisa Gratza da svi ovu situaciju pogledaju malo objektivnije. Čitav problem je što su sredstva ograničena. Malo je sredstava, a jako veliki interes poslodavaca. Pokušajmo izvući nešto pozitivno iz ovoga. Pozivamo nadležne institucije i međunarodne organizacije da se uključe i daju svoj doprinos, da imamo više sredstava na raspolaganju da se ne dovodimo u situaciju u kojoj smo bili ovaj put. Sve je transparentno. Jako nam je teško što smo realizirajući jednu našu aktivnost koja bi trebala biti pozitivna, izazvali negativne reakcije. Imamo 1.000 aplikacija po prvom Javnom pozivu, po ovom drugom imamo 750 aplikacija poslodavaca i interes za zapošljavanje 3.000 osoba. Naravno da ima nezadovoljnih, ali naravno da ima i zadovoljnih”, poentirao je on na kraju razgovora za N1.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.