HNS: Nismo za to da se Hrvati u BiH još više dijele

Vijesti 12. maj 201709:40 > 09:42
N1

Jedna od glavnih tema u našoj zemlji jeste prijedlog izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koji su u parlamentarnu proceduru uputile stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora.

Podsjetimo, Klub delegata Bošnjaka u Domu naroda državnog parlamenta prošle sedmice je na sjednici ovog Doma pozvao na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa.

O ovim temama smo razgovarali sa Božom Skopljakovićem, članom Hrvatskog narodnog saveza.

Kazao je kako je Hrvatski narodni savez stranka nasljednica HSS-a NHI koja je imala problema sa spajanjem sa određenim strankama. Istakao je i kako će na narednom Saboru stranke biti predstavljen kao kandidat za predsjednika stranke, a promijenit će i ime stranke početkom šestog mjeseca.

Prijedlog izmjena Izbornoga zakona kojeg je u Parlament BiH pustio HDZ BiH, udarna je politička tema u BiH. Poznato je da je Hrvatski narodni savez već na startu odbacio taj prijedlog i ocijenio ga kao vrlo opasan i štetan po Hrvate, naročito onaj dio koji živi u Bosni. Na pitanje zbog čega je to tako je rekao: “Sporna je činjenica da HDZ veoma često spočitava bošnjačkikim strankama da oni primjenjuju metode majorijazacije nad hrvatskim narodom i ovakvim prijedlogom oni to čine nad Hrvatima i manjini“.

O tome da li će Hrvati iz Hercegovine imati prednosti u odnosu na Hrvate iz drugih općina je kazao: “Po ovom je očito da će biti tako. Iznenadilo nas je da HDZ 1990 nije reagirao na ovo a znamo da među njima ima članova koji ne misle na ovakav način. Ono što predlaže HDZ bi nam spriječili da jedni drugima biramo predsjednika“.

Na ovaj način dolazi do diskriminacije Hrvata u RS i majorizacije Hrvata u FBiH“, dodao je.

Istakao je i kako će HNS izaći s prijedlozima Izbornog zakona, a za sada, kako je naveo, primijetno je da je potrebno uskladiti sve naše zakone o izboru hrvatskog člana Predsjedništva BiH sa evropskim konvencijama.

Ako Hrvati iz RS i iz manjinskih općina u FBiH nisu u mogućnosti da budu jednako vrednovani kao što je to u općinama koje imaju stanovništvo sa hrvatskom većinom, kako ćemo onda izbalansirati takvu većinu koju imamo“, naveo je Skopljaković za N1.

O tome da li su predstavnici Hrvata u BiH razjedinjeni je kazao: “Vidi se da imamo različita mišljenja ali bi bilo potrebno da se Hrvati objedine“.

O radu i djelovanju člana Predsjedništva BiH Dragan Čovića je rekao: “Ne bih se posebno osvrtao na rad Čovića ali se nadam da će glasači nakon svih inicijativa imati drugačije mišljenje i da će se opredijeliti za druge stranke, da ne bude jednosmjerno kao do sad“.

Na pitanje postoji li jaka opozicija sa hrvatskim predznakom je istakao: “Mislio sam da će HDZ 1990 imati drugačije mišljenje u odnosu na HDZ ali izgleda da su original i kopija jako slični u tome. Mi pokušavamo drugo viđenje predočiti i mi nismo za to da se Hrvati u BiH još više dijele i da te podjele budu svedene na minimun i da radimo u interesu naše zemlje a to je cjelovita BiH“.

O uvođenju kanala na hrvatskom jeziku je kazao kako je hrvatski jezik jedan od tri službena jezika i ukoliko drugi narodi imaju prava na druge jezike, Skopljaković ne vidi zašto ne bi i Hrvati imali jezik, ali smatra da isto tako i nacionalne manjine treba da dobiju prostor”.

Skopljaković je govorio i o položaju Hrvata u BiH.

Kao što vidimo posljednjih godina, na određen način smo preglasavani u mnogim situacijama od bošnjačkih stranaka ali i drugih. Potrebno je da oni koji su većinski imaju razumijevanja za one koji su u manjini, koji su ugroženi“, komentarisao je.

U medijima se pojavila informacija da će u Londonu 2018. biti održana konferencija o Dejtonskom mirovnom sporazumu, a o tome da li BiH treba “Dejton 2” je istakao: “Ne da samo vjerujem, vidim da je to nužno napraviti što prije jer Dejtonski sporazum povlači sve nepravilnosti koje se dešavaju. Potrebno je napraviti teritorijalni preustroj BiH, treba govoriti o raznim modelima, ali kao što vidimo, ovaj model već 20 godina ne funkcionira“.

Naveo je i kako su u HNS-u za to da se izvrši preustroj BiH s tim da se Sarajevo zadrži kao distrikt a ostali dio BiH da se podijeli na 4 ili 5 kantona.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.