Jusko i Butković inicirali obnovu Unske pruge

Vijesti 12. maj 201710:52 > 10:54
Ministarstvo komunikacija i prometa BiH

U Zagrebu je jučer održan sastanak delegacija Ministarstva komunikacija i prometa BiH i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske, predvođenih ministrima Ismirom Juskom i Olegom Butkovićem, a na inicijativu Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine.

Tema sastanka bila je obnova, modernizacija i stavljanje u promet Unske pruge, a nakon detaljne analize ministri su potpisali zajedničku inicijativu za osnivanje zajedničkog operativnog tijela koje će pripremiti analizu trenutnog stanja te izraditi detaljan elaborat i dostaviti ga Vijeću ministara na razmatranje i usvajanje.

Uzimajući u obzir značaj Unske pruge za sjeverozapadni region Bosne i Hercegovine, s naglaskom na Unsko-sanski kanton, te region Šibensko-kninske županije u Republici Hrvatskoj, zaključeno je da će dvije države ovim projektom zajednički nastupati prema fondovima EU.



Pod Unskom prugom podrazumijeva se dionica Novi Grad – Knin, ukupne dužine 177,9 km, od čega kroz Bosnu i Hercegovinu prolazi 119,44 km, kroz Republiku Hrvatsku 58,46 km, a pruga na sedam mjesta prelazi granicu Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Željezničkom infrastrukturom upravljaju tri željezničke uprave: Željeznice Republike Srpske, Željeznice Federacije BiH i HŽ infrastruktura, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.