VIDEO| Bitka na Brčanskoj Malti, 25 godina poslije

Vijesti 15. maj 201717:37 > 18:41
N1

U Tuzli je se danas obilježava Dan odbrane Tuzle, odnosno 25. godišnjica Bitke na Brčanskoj Malti, jedne od ključnih bitki za odbranu grada.

Tačan broj žrtava 15. maja 1992. godine do danas nije utvrđen. Prema podacima Centra za istraživanje ratnih zločina RS-a, tom prilikom su poginula 54 vojnika, dok su 44 ranjena. S druge strane, podaci Fondacije Istina, pravda, pomirenje, kazuju da su poginula tri pripadnika Stanice javne bezbjednosti Tuzla i 33 vojnika iz kolone.

Tog dana kolona se trebala mirno povući, ali došlo je do sukoba i stradanja vojnika koji su bili u kamionima punim eksploziva. Nakon 25 godina od nemilog događaja na Brčanskoj Malti, branitelji Tuzle imaju jedinstven stav.

”Znači, tog 15. maja 1992. godine jedinice koje su bile na Brčanskoj Malti, bile su sa zadatkom da obezbjede da kolona bezbjednosno izađe, da je ispratimo jer su to bile paravojne formacije Republike Srpske i Srbije”, kazao je Šemsudin Joldić iz Udruženja demobilisanih polcijaca Manevarac Tuzla.

Hag je za događaje u Tuzli rekao da se ne radi ni o kakvom ratnom zločinu, a Apelacioni sud oslobodio je Iliju Jurišića odgovornosti. Međutim, Tužilaštvo BiH mora okončati predmet Brčanska Malta i konačno staviti tačku na njega da se jednom sazna istina, smatraju akteri događaja.

”Tu odluku koja je donesena da nije bilo nikakvih zločina, treba potpisati glavni sudija i dostaviti nam je i da završimo taj proces. Međutim, oni se nečega boje, ne znam šta je. Zbog toga sam ja ogorčen i rekao sam: Procesuirajte me jer ja nisam u mogućnosti čekati još 10 godina. Jer ja imam 75 godina’‘, rekao je Selim Bešlagić, tadašnji načelnik Tuzle.

”Pa, kontoverze su iz osnovnog razloga što je Tuzla bila jedan fenomen. U najteže vrijeme očuvala je jedan koncept zajedničkog života, multikulturalnost, multietičnost. Sve te civilizacijske vrijednosti ne uklapaju se u etničke podjele u BiH”, naglasio je Mehmed Bajrić, tadašnji načelnik Stanice javne bezbjednosti Tuzla.

Na Tuzli ne treba biti stigma da je počinila zločin već premijer kako se brani građanska čast, smatraju branitelji.

”To je bio jedan trenutak u životu gdje se promijenio i naš život i sve. Ali opet, poslije 25 godina, sa ponosom i ja i moji borci, branitelji, kolege, stojimo čista obraza i možemo izaći ovdje i reći da ništa nismo uradili mimo zakona”, potrcrtao je Joldić.

Srbijansko pravosuđe teretilo je za ratne zločine Iliju Jurišića koji je tada bio dežurni opretivac u Stanici bezbjednosti Tuzla da je naredio napad na kolonu. Jurišić je više od tri godine proveo u pritvoru u Srbiji, dva puta je osuđivan na 12 godina zatvora da bi konačno prošle godine oslobožen svih optužbi zbog nedostatka dokaza.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Istovremeno, isti događaj obilježavan je i u Republici Srpskoj. Na groblju Pučile u Bijeljini odata je počast pripadnicima JNA stradalim prije 25 godina u Tuzlanskoj koloni.

Okupljeni su se složili da je počinjen zločin koji nije sankcioniran. Vijence na spomen-obilježje položili su izaslanici predsjednika i vlade RS-a, delegacija Narodne skupštine, srpskog člana predsjedništva BiH, porodice ubijenih, nestalih i zarobljenih te žrtava rata.