UO UNSA o pokušaju smjene dekanese Medicinskog fakulteta

Vijesti 24. maj 201716:25 > 16:35
N1

Upravni odbor Univerziteta u Sarajevu oglasio se o cijelom slučaju zahtjeva za smjenu dekanese Medicinskog fakulteta u Sarajevu Almire Hadžović- Džuvo.

“Upravni odbor Univerziteta u Sarajevu sve odluke donosi prema Poslovniku o radu Upravnog odbora, Statutu Univerziteta u Sarajevu i Zakonu o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo, te da se iste u pravilu donose jednoglasno. Tako je bilo i u vezi sa zahtjevom 58 članova Nastavno-naučnog vijeća Medicinskog fakulteta u Sarajevu za prijevremeno razrješenje odnosno suspenziju dekanese Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu”, navedeno je u saopštenju Upravnog odbora Univerziteta u Sarajevu.

Kako su naveli, odgovarajući materijal je dostavljen za razmatranje na 37. redovnoj sjednici Upravnog odbora Univerziteta u Sarajevu neposredno pred održavanje sjednice.

“Kod utvrđivanja dnevnog reda, prijedlog da se ova tačka uvrsti i razmatra na sjednici nije dobio potrebnu većinu, kao ni neke druge tačke (ukupno četiri tačke) koje su za razmatranje dostavljene neposredno pred održavanje sjednice. Zbog hitnosti nekih od ovih tačaka, o sve četiri tačke Upravni odbor Univerziteta u Sarajevu se izjašnjavao na telefonskoj sjednici održanoj 19. maja 2017. godine koja je zakazana na dan održavanja redovne sjednice. Napominjemo da Upravni odbor Univerziteta u Sarajevu nema nadležnost po pitanju postavljanja, razrješenja ili suspenzije dekana fakulteta i zaključak Upravnog odbora Univerziteta u Sarajevu je formuliran u tom smislu”, stoji u saopćenju.

Podsjetimo, na inicijativu 58 članova Naučno nastavnog vijeća Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu predat je zahtjev za razrješenje dekanese Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Almire Hadžović- Džuvo.

Zahtjev za razrješenje je predat rektoru Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Rifatu Škrijelju, premijeru Vlade Kantona Sarajevo Elmedinu Konakoviću, ministru za obrazovanje, nauku i mlade KS Elviru Kazazoviću i Upravnom odboru Univerziteta u Sarajevu.

O cijelom slučaju je za N1 govorila dekanesa Hadžović- Džuvo. Na upit da li je istina da je peticija pokrenuta na inicijativu Sebije Izetbegović, generalne direktorice UKCS i navodne pretendentice na njeno mjesto, odnosno na mjesto dekanese Medicinskog fakulteta, dekanesa Medicinskog fakulteta je kazala  da se to može zaključiti. Tvrdi da su svemu svjedočili svi oni koji su potpisali incijativu.

“Kada su uposlenici Medicinskog fakulteta počeli da nose pritisak, ja sam se oglasila. Nisam govorila ranije, jer sam osjetila da ću tu stvar iznijeti do kraja. Predstavljali smo posljednji bedem kontrole zdravstvenog sistema. Pritisci su počeli 8. maja, na sjednici nastavničko-naučnog vijeća. Rezultirali su dolaskom mojih kolega u Dekanat, traženjem zaštite. Rekla sam to na sjednici Senata UNSA – nisam dobila odgovor”, kazala je Džuvo, dodavši da su na toj sjednici prisustvovali i premijer KS, Elmedin Konaković kao i rektor UNSA.

Kaže da su joj uposlenici fakulteta rekli ko je vršio pritisak na njih, ali da ona ni danas ne zna šta je razlog tome svemun (smjeni), budući da je zakonski propisano odredbama zbog čega dekan može biti smijenjen. Za N1 je kazala da je prije mjesec dana bila pod direktnim prijetnjama od Sebije Izetbegović.

“Ja sam prije mjesec dana, kada je organizovano naučno-nastavno vijeće bila pod direktnim mobingom, direktnim prijetnjama od Sebije Izetbegović. Rekla mi je da nije prikladno da se smijem. Rekla sam joj da se ne smijem, nego da bih najradije plakala. Na što je ona rekla da ću plakati uskoro”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku