Problemi s pasošima u BiH: Aktivirani 'finansijski penali'

Vijesti 26. maj 201714:18 > 14:22
N1

"U skladu sa ugovornim obavezama koje su definisane između IDDEEA-e i dobavljača pasoških knjižica Muhlbauer d.o.o., Agencija je inicirala proceduru naplate tzv. finansijskih penala obzirom da se dinamika isporuke pasoških knjižica koja je definisana tenderskom dokumentacijom ne poštuje", rekao je za N1 Branimir Gojković, portparol IDDEEA-e.

Podsjetimo, cjelokupan postupak izdavanja putnih isprava u BiH otežan je prvenstveno usljed neispunjavanja ugovornih obaveza aktuelnog dobavljača pasoških knjižica firme “Muhlbauer” d.o.o. Banja Luka, zbog čega će Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA) preduzeti radnje s cilju naplate ugovornih kazni.

Radi se o vrijednosti finansijskih penala u iznosu 0,1% od ukupne vrijednosti ugovora za svaki dan kašnjenja isporuke ugovorene robe. Iznos na koji je potpisan ugovor 10.997.415 KM sa PDV-om“, izjavio je Gojković.

Do cjelokupnog problema došlo je obzirom na okolnosti zaključenja prethodnog ugovora i situacije kada nije bilo ponuđača osim Mulhbauera d.o.o. s kojim je Agencija zaključila ugovor u periodu 1 godine kako građani BiH ne bi u potpunosti ostali bez putnih isprava.

Gojković je dodao da su trenutna kašnjenja u okviru od 7-10 dana iznad zakonskog roka s tim što pasoši koji se predaju u postupku koji su kraći od zakonom propisani se izdaju u skladu sa vrmeenskim okvorima koji su definisani odnosno 72 sata, riječ je o hitnim pasošima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.