Putovanja propadaju, građani isfrustrirani

Vijesti 26. maj 201718:19 > 20:42
N1

Materijala za izradu pasoša i dalje nedostaje. Putovanje, ekskurzije propadaju, građani isfrustrirani. Država za dva mjeseca uzela milion i po maraka na brzim pasošima.

Nadležni odgovornost prebacuju na dobavljača firmu Muhlbauer i traže da plaćaju penale za kašnjenje, a ne spominju da su sami potpisali ponovo ugovor s firmom koja je BiH oštetila za milione maraka.

Putem aplikacije na stranici Agencije za identifikacione dokumente (IDEEAA) možete provjeriti u kojoj fazi je izrada pasoša. Kucamo podatke osobe koja je zahtjev predala 28. aprila. Od pet koraka izrade, nakon gotovo mjesec dana, njen pasoš je tek na koraku dva. Proizvodnja. Zbog kašnjenja propast će dva poslovna putovanja. U Njemačku i SAD. Priča o kašnjenju traje mjesecima, a nadležni su tek progovorili da neko za ovo treba odgovarati.

“Svaki ugovor nosi određene konsekvence ili penale i Muhlbauer treba da podliježe odredbama toga i da počne, kada je u pitanju ovaj period izdavanja pasoša, da radi svoj posao krajnje odgovorno”, poručuje Denis Zvizdić, predsjedavajućiu VM BiH.

IDEEAA je već inicirala proceduru finansijske naplate. Opomena je otišla prema Muhlbaueru, jer ne poštuju, kako tvrde iz IDEEAA, stavke iz ugovora. Kasne u dostavi repromaterijala.

“Radi se o vrijednosti finansijskih penala u iznosu 0,1 posto od ukupne vrijednosti ugovora za svaki dan kašnjenja isporuke ugovorene robe. Iznos na koji je potpisan ugovor  je 10.997.415 KM sa PDV-om”, otkriva Branimir Gojković, portparol IDEEAA .

Što bi značilo blizu 11 hiljada maraka dnevno. Ako se uzme u obzir da pasoši kasne proteklih mjesec dana, a najavljeno je da će kasniti i naredni mjesec, penali bi mogli iznositi i do 600 hiljada. Ali Muhlbauer ne može biti jedini odgovoran zbog toga što su građani protekla dva mjeseca bili prinuđeni izdvojiti milion i po maraka, za brze pasoše, jer drugog načina da realizuju planove nisu imali. Jednako kao što nije samo Muhllbauer odgovoran zbog toga što propadaju putovanja i ekskurzije. Uobičajeno, resorni ministar kaže krivi su oni što su bili prije nas.

“Ovo je, moram kazati, jedno naslijeđe prethodnog Vijeća ministara BiH i onih ljudi koji su radili na tome da Muhlbauer je taj koji jedini može raditi bh. pasoše i doveli nas u ovakvu situaciju”, kaže Adil Osmanović, ministar civilnih poslova BiH .

Uskoro će biti tačno dvije godine kako je novo Vijeće ministara krenulo s radom. I u sve to vrijeme nisu uspjeli pronaći rješenje kako bi prekinuli sve kontakte s Muhlbauerom. Jednako kao što Tužilaštvo BiH još nije okončalo istragu. Nakon što se kompanija, uz pomoć pojedinaca iz BiH, obogatila, najrazličitijim malverzacijama, na račun bh. građana, upravo je nova vlast istoj kompaniji ustupila novih 11 miliona maraka. Druge opcije, kažu, nije bilo. Prošle godine dva tendera propala. Niko nije mogao ponuditi nerealno jeftin materijal. Osim Muhlbauera. Kada je ugovor potpisan, ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić kazao je sljedeće:

“Cijena koja je ponuđena za jednu putnu ispravu je 10 eura. Išli su jednom nelojalnom konkurencijom, ali imali su prostor u izradi ličnih karata. Ostale kompanije s kojima sam razgovarao kažu da ne mogu ići toliko nisko, ali oni mogu. Za čak šest eura, jer imaju sedam eura na preplaćenu ličnu kartu”.

Vratimo se na osobu s početka priče. Kaže razmatra da tuži državu, odnosno pojedine institucije. U međuvremenu, upravo zbog nesposobne vlasti, na tekstove o pasošima nerijetki su komentari poput ovog: ‘Požurite sa štampanjem da što prije napuštamo BiH’.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.