Marić: Demokratija je paravan za pljačku i teror

Vijesti 27. maj 201709:31 > 09:35
N1

Ovih dana obilježava se 600. vanjskopolitička emisija Paralele koja se već 15 godina emiruje na FTV. Gost Novog dana bio je autor popularnih Paralela, Mladen Marić.

Nije to baš sad nešto puno, 15 godina, 600 emisija. Neko me prepozna negdje, ljudi zapamte lica. Meni je važan sadržaj emisije, ja to drukčije radim. Koristim kombinaciju sarkazma, ironije i malo humora u svemu. Moji prilozi znaju biti oštri, naročito prema američkoj administraciji koja je glavni generator svih kriza u svijetu“, kazao je Mladen Marić za N1.

Nakon toga ispričao je jednu anegdotu kako mu je jednom prijećeno tužbom u 15 godina otkako radi ovaj posao.

Dva mjeseca nakon 11. septembra ja sam uradio jednu priču i postojao je pritisak od američke ambasade koja me tada tužila. I dan danas me pitaju: Kako smiješ? To je tada bilo nezamislivo, reći nešto protiv Georgea Busha, to je klasični ratni zločinac kao i Obama, a Trump ima dobre šanse da to postane“, ispričao je Marić.

Dodao je da je borba protiv terorizma ustvari borba protiv velikih kompanija.

Borba protiv terorizma je borba za profite multinacionalnih kompanija. ISIL su stvorili svi oni što se zalažu protiv njega. Osakatili su Bliski Istok, demokratija je paravan za pljačku i teror. Od toga nema ništa. ISIS-ovci vuku korijene od Sovjetske invazije na Afganistan“, kazao je i dodao:

Od 315 pucnjava prošle godine, mnogi od toga su bili “false flag” i nisu se nikad ni desili. Velika Britanija postaje država “orvelovskog” tipa. Da nije bilo 11. septembra ne bi bilo ničega ovog danas, niti Sirije, niti Iraka ni ništa. Kakvo “Arapsko proljeće”?? Irak kakav god da je bio, pod Sadamom Huseinom je bio građanska država. Zašto ih se rušilo? Kako je moguće da sva svjetska sila bombarduje ISIL i ništa se nije postiglo. Mora se stvarati strah među ljudima u državi, to se radi. Bio Trump, Hillary ili Obama politika će ostati ista i neće se mijenjati ništa“.

S obzirom da mu se s vremena na vrijeme spočitava da je “teoretičar zavjere”, Marić je kazao:

Ne postoje teorije zavjere, postoje zavjere. Kakvo ubistvo Kennedyja, princeze Diane?? To su klasične zavjere, a ne teorije zavjere i to se radilo da bi se postigli određeni ciljevi. Velika Britanija nije intervenisala u samo 22 zemlje svijeta. Ko je njima dao pravo? Ko je njima dao pravo da donesu demokratiju tenkovima?“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.