Brčaci protestuju nakon smrti djevojčice: "Pravda za Nejlu"

Vijesti 22. dec 201416:02 > 16:07
Otisak.ba

Blizu stotinu Brčaka izašlo je danas na ulice tog grada i održali mirne proteste pod sloganom "Pravda za Nejlu", trogodišnju djevojčicu koja je umrla prije nekoliko dana.

Protesti su krenuli sa Trga pravde u Brčkom, a povorci su se pridružili i roditelji i brat preminule djevojčice. Demonstranti su šetali do Gradske vijećnice, a zatim do kapije Opće bolnice.

Iako im je policija naredila da ne prolaze kroz kapiju zbog zabrane okupljanja unutar kruga bolnice, građani su uspjeli da se probiju i dođu do ulaza u bolničku zgradu odakle su uzvikivali “Ostavke, ostavke”, “Izađite i pogledajte nas u oči”.

Zada Bajrić, majka preminule djevojčice, optužila je ljekare za nemar te suznih očiju ispred kapije bolnice tražila da ljekari izađu i “suoče” se s njom i njenom porodicom.

Otisak.ba

“Ako imaju obraz neka izađu i neka me gledaju u oči. Hoću da me pogledaju u oči, ubili su mi dijete od tri godine. Neka izađu, neću ja njima ništa. Hoću da se svi smijene. Dva dana su mi svjesno ubijali dijete, a ja sam gledala i uzalud tražila pomoć. Niko ništa nije htio poduzeti. Tražim pravdu za svoje dijete kako bi mirno spavala u zemlji”, kazala je Zada Bajrić, objavio je Otisak.ba.

Nejla Bajrić, trogodišnja djevojčica iz naselja Omerbegovača u blizini Brčkog, umrla je protekle sedmice u sanitetskom vozilu tokom transporta iz brčanske bolnice u Univerzitetski klinički centar Tuzla.Roditelji su optužili ljekare za nemar te se provodi istraga.

“Tužilaštvo distrikta Brčko žurno postupa u provođenju istražnih radnji usmjerenih na rasvjetljavanju okolnosti pod kojim je 10. decembra nastupila smrt trogodišnje djevojčice. Postupajući tužilac naredio je obdukciju koja je obavljena u Kliničkom centru u Tuzli i još uvijek čekamo obdukcijski nalaz. Tužilaštvo je u međuvremenu pribavilo dokumentaciju o liječenju djevojčice u bolnici u Brčkom, a zahtjev je upućen i UKC Tuzla”, kazao je za N1 Samir Beganović, sekretar Tužilaštva Distrikta Brčko, dodajući da je već saslušana jedna osoba, a uskoro će biti saslušano još nekoliko osoba čiji bi iskazi mogli pomoći u istrazi.