Jelovac: Građani BiH vole fenomen žrtve

Vijesti 26. dec 201409:28 > 09:34
N1

Gošća jutarnjeg programa N1 televizije u prelistavanju dnevne štampe bila je Dunja Jelovac, urednica na Federalnom radiju.

“Bilo bi dobro da na naslovnicama bude bar nešto iz kulture. Kod nas je uvijek neka politika, neka ekonomska kriza. Ne sviđa mi se riječ rat u naslovu”, komentarisala je Jelovac današnje naslove časopisa.

“Nažalost, ako je onako kako ja mislim, neće se tu puno moći napraviti osim onoga što je već predočeno kao neko rješenje. Ja ne čujem da se onaj ko bi se trebao oglasiti oglašava, a kako će ko preživjeti je pitanje. O ličnim sudbinama ljudi, ono koji su na vlasti se time ne bave – zašto jedan radnik ima potrebu da krene sa svojih stotinjak saputnika van zemlje”, komementarisala je Jelovac agoniju radnika propalih preduzeća.

“To je stvarno odgovornost društva, roditelja, škole, odgajatelja, porodice, najbrži su najmlađi vozači i oni najčešće stradaju, ali kada vidite izvještaj iz crne hronike gdje stoji da je počinitelj poznat organima gonjenja, ja se ježim na to, te su stvari dubok problem i trebalo bi se rješavati kroz sistem”, komentarisala je Jelovac naslov da su bh. ceste prve na Balkanu po broju stradalih.

“Treba sačekati da struka kaže zašto se to desilo. Međutim, mi smo skloni da od svega napravimo fantaziju. Kad god se u prirodi nešto desi, mi smo skloni da kažemo da smo kažnjeni, volimo taj fenomen žrtve, tako da će i ti potresi biti nešto fantomski”, kazala je Jelovac o 12 zemljotresa koji su pogodili Ključ i okolinu.

“Zašto uopšte dolazi do tih stvari je zbog onoga šta se nudi mladom čovjeku. Odnosno, ništa mu se ne nudi osim da učestvuje u nekom show programu, i ova druga krajnost”, rekla je Jelovac o naslovu da je Bosnić optužen za terorizam.

“Obrazloženja poskupljenja su toliko ponižavajuća za inteligenciju građana BiH. Mi samo pristajemo, potpisujemo”, rekla je Dunja Jelovac.

Pogledajte dio gostovanja Dunje Jelovac na N1.