Nova pravila za vlasnike kućnih ljubimaca u Sarajevu

Vijesti 02. jun 201711:21 > 13:21
Pixabay.com

Iako je bilo planirano da samo motorna vozila sa vinjetama imaju pravo ulaska u užu gradsku jezgru Sarajeva, odlučeno je da do toga neće doći.

Odustajanje od ideje uvođenja vinjeta Nacrtom zakona o uređenju saobraćaja u KS, za N1 je potvrdio ministar Fišo.

Odlučeno je da se neće uvoditi vinjete. Ostavljena je mogućnost da Vlada Kantona Sarajevo u ekstremnim uslovima, poput prekomjernog zagađenja zraka, može ograničiti ulazak vozilima u užu gradsku jezgru“, rekao je za N1 Mujo Fišo, ministar saobraćaja KS.

Protiv uvođenja su bili i iz Općine Stari Grad zbog nedostatka alternativnih puteva koje bi građani koristili kao obilaznicu “crvene gradske zone”.

Kako svaki kanton prema zakonu ima pravo da Zakon o saobraćaju uredi prema vlastitim potrebama, bilo je krajnje vrijeme da i KS ažurira i uvede neka nova zakonska rješenja i pravila koja su neophodna zbog velikih promjena u saobraćaju, naročito zbog velikog povećanja motornih vozila.

Tako su i neki novi propisi, poput onih o životinjama i kućnim ljubimcima u saobraćaju dobili podršku.

Dešavalo se da biciklisti pored sebe vode psa ili da vozač automobila kroz otvoren prozor drži psa. To se više neće moći dešavati i mislim da smo uradili pravu stvar“, samo su neki od novih propisao, kazao je ministar Fišo.

Treba podsjetiti da se Zakon u Kantonu Sarajevo do sada primjenjivao na osnovu državnog zakona o saobraćaju i Odluke o sigurnosti saobraćaja u Kantonu Sarajevo iz 1997. godine.

Devet godina kasnije 2006. godine donesen je Zakon o sigurnosti saobraćaja u KS.

N1 saznaje da su Nacrtom zakona predviđena rješenja za probleme parkiranja automobila u Kantonu Sarajevo, uklanjanja predmeta i vozila koja se ne koriste duži vremenski period a smetaju učesnicima u saobraćaju i građanima, zatim ulaske u zabranu vozilima hitne pomoći, vatrogascima, vozilima za snabdijevanje, službenim vozilima, kao i regulisanje kretanje pješaka i biciklista po javnim površinama.

Predviđeno je preciziranje termina odvoza smeća na potezu Marijin Dvor – Vijećnica.

Jedna od najvažnijih tački Nacrta zakona o uređenju saobraćaju predviđa formiranje Vijeća za sigurnost saobraćaja i sektora za sigurnost saobraćaja koje će biti osnovano s ciljem podsticanja prevencije i drugih aktivnosti u saobraćaju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Vinjete u užem gradskom jezgru ipak neće biti uvedene, kako je to bilo prvobitno planirano Nacrtom zakona o uređenju saobraćaja u KS. Bilo je zamišljeno da vozači plaćaju naknadu prilikom ulaska automobilom u centar grada. Međutim, kako je za “Avaz” kazao ministar saobraćaja KS Mujo Fišo, od te ideje su odustali.

Ekstremni slučajevi

– Dugo smo raspravljali o užem jezgru grada, gdje smo u nacrtu dali prijedlog za uvođenje vinjeta. Međutim, na kraju smo odlučili da Vlada samo u ekstremnim slučajevima posebnom odredbom definira crvenu zonu, i to u periodu kada je povećan stepen zagađenja zraka – istaknuo je Fišo.

U javnoj raspravi o nacrtu zakona Općina Stari Grad imala je primjedbe na uvođenje vinjeta. Protiv su jer nema alternativnih puteva koji bi građani mogli koristiti za obilazak užeg gradskog jezgra.

– See more at: http://www.avaz.ba/clanak/295533/12?url=clanak/295533/12#sthash.chT2Sv2m.dpuf