O budućnosti i potencijalima ruralnog turizma u BiH

Vijesti 02. jun 201719:52 > 19:58
Alterural

Jednodnevna radionica pod nazivom “Trendovi, digitalizacija i vidljivost na globalnom tržištu u ruralnom turizmu” bit će održana u ponedjeljak, 12. juna na Ilidži.

Radionica će se održati u ilidžanskom hotelu Hills od 9 do 17 sati. Ova radionica će biti druga od šest planiranih, za kreiranje klastera u okviru projekta koji je financiran sredstvima Evropske unije. Prva radionica, održana u Kreševu u martu 2017., bila je uvodno predavanje o klasterima i prednostima zajedničkog pristupa tržištu malih ruralnih destinacija, a temeljeno na iskustvima Turističkog klastera Hercegovina. Drugu po redu radionicu održat će gosp. Robert Bačac, stručnjak za ruralni turizam regije Istra (Hrvatska), koji već ima iskutvo u organizaciji i vođenju treninga na ovu temu u BiH.

Ciljevi radionice su: sticanje znanja vezano za globalne trendove na turističkom tržištu, preferencije modernog gosta s naglaskom na ruralni turizam. Praktični dio radionice ima za cilj definirati SWOT analizu odnosno detektirati sve parameter matrice u cilju postavljanja strateških pravaca razvoja ruralnog turizma područja oko Sarajeva kao i detektirati zajedničko ime/naziv za destinaciju u smislu izgradnje brand arhitekture. Posebna pažnja dati će se postizanju vidljivosti proizvoda i usluga ruralnog turizma na turističkom tržištu. Obraditi će se i brendiranje kao process postizanja vidljivosti na turističkim tržištima u smislu prepoznatljivog proizvoda ali i prepoznatljivosti vizualne komunikacije.

Ciljana publika za ovaj trening su članovi klastera, osnovanog početkom godine. Grupa je sastavljena od tri sektora: predstavnika općina, predstavnika malih privatnih biznisa i lokalnih udruga uključenih u ovaj segment turizma na području šire periferije oko Sarajeva. Članovi su specijalizirani u oblastima poput pružanja usluga cateringa, valorizacije tradicionalnih rukotvorina, planinskog turizma, geo-turizma, biciklizma i sl.

Projekt “Osnaživanje ruralnih turističkih destinacija oko Sarajeva sa ciljem diversifikacije ruralne ekonomije” je podržan u okviru Programa za civilno društvo 2014.-2015., sa ciljem povezivanja građana i smanjenja nezaposlenosti kroz unapređivanje saradnje glavnih interesnih grupa na lokalnom nivou i procjenu tržišta aktivnog stanovništva.
Trajanje projekta je 3 godine, a općine djelovanja ovog projekta su Kreševo, Vareš, Ilijaš, Fojnica, Sarajevo Centar, Sarajevo Stari grad, te Istočni Stari Grad, saopćeno je iz Udruženja Alterural.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.