Vučić razgovarao s Čovićem

Vijesti 03. jun 201713:06 > 13:08
TANJUG/Zoran Žestić

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je u izjavi novinarima u Brdu kod Kranja, uoči početka ovogodišnjeg sastanka čelnika država jugoistočne Europe, Procesa "Brdo - Brioni", rekao da u politici i odnosima među državama nema previše ljubavi, već mnogo interesa, ali da je važno da svi upute slične ili iste poruke, prenosi Tanjug.

Predsjednik Čović je podsjetio da je jutros, na marginama foruma, imao bilateralni sastanak s hrvatskim članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem, da će se sastati i s makedonskim predsjednikom Giorgiom Ivanovim i predsjednikom Njemačke Frankom Walterom Steinmeierom, ali da će razgovarati i s ostalim čelnicima.

“Sljedeća prilika za razgovore je inauguracija u Beogradu, 23. lipnja, gdje očekujem da svi dođu”, rekao je Vučić.

On je najavio i da će na summitu, odnosno i na radnom ručku i na plenarnoj sjednici, pokrenuti temu ekonomskog povezivanja, odnosno regionalnoj gospodarskoj zoni.

“Neću od toga da odustajem. Bit ću dosadan kao stjenica. To je regionalna gospodarska zona, jedinstveno tržište, da pokušamo da napravimo za zapadnobalkansku šestorku, odnosno pet plus jedan kako mi kažemo, ali i za blize odnose i sa zemljama EU iz regije, odnosno s Hrvatskom i Slovenijom “, rekao je Vučić.

Predsjednik je rekao da je u skladu s tim razgovarao sa Čovićem oko sudjelovanja Srbije na Mostarskom sajmu, na kojem će biti pokrovitelj.

“To nije bilo moguće ranije i mislimo da uložimo i ozbiljan novac i predstavimo Srbiju i u Hercegovini na najbolji mogući način, da dodatno budemo faktor koji će približava srpskih i hrvatski narod i vjerujem da ćemo imati uspjeha po tom pitanju”, rekao je Vučić.

Kako je naglasio svi imaju zajedničku muku, a to je poduzeće Agrokor.

Srbija, kako je rekao, ne osjeća financijske posljedice, ali ga osjeća u smislu proizvodnje.

“Nemamo problem ni s Frikoma, ni sa Dijamantom, ni sa Merkator S, u smislu ostanka zaposlenih ljudi. Ali imamo problem s dobavljačima koji su smanjili svoje isporuke. A oni manje proizvedu ili više drže na zalihi. Time gubimo u BDP mi, a mislite kakve probleme po tom pitanju imaju Hrvati “, rekao je Vučić. 

On je dodao i da smanjenje kreditnog rejtinga Agrokoru svima pravi probleme, i BiH i Srbiji i Hrvatskoj. 

“Ni krivi ni dužni imaćemo problema u narednom periodu i po tom pitanju sam spreman sa svima njima da u narednom periodu razgovarati, da vidmo što da radimo. Svaki razgovor je dobar, lijekovi, prilika da se razgovara o situaciji u regiji, ali i prilika i da razmišljamo o novim projektima, o tome što je to što zajednički možemo napraviti, zaključio je Vučić.  

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.