"U slavu djece i djetinjstva": Otvoren 14. Kid's Festival

Vijesti 04. jun 201717:38 > 19:17
N1

Šarenom paradom kroz ulice glavnog grada Bosne i Hercegovine otvoreno je 14. izdanje Kid's Festivala koji je i ove godine okupio mnoštvo djece iz cijele Bosne i Hercegovine. Za djecu su organizovane obrazovne i kreativne radionice, ali i drugi sadržaji za najmlađe.

I ove godine Sarajevo je bilo domaćin najpopularnijeg Kid's Festivala. Poruka ovogodišnjeg festivala je “U slavu djece i djetinjstva”. Okupljanje djece na jednom mjestu ima za cilj da oformi pozornicu za djecu i one koji su uključeni u njihovo obrazovanje.

Došli smo ovdje u Sarajevo da upoznamo nove prijatelje, da se družimo, da smo svi jednaki. Za mene ovaj festival predstavlja novo iskustvo, da se družimo i upoznamo“, kazala je Marija Brbarić iz Ljubinja.

Da iduće godine svi obavezno dođu, da će se provesti kao nikad, da se druže, steknu nova prijateljstva i da je jedno lijepo iskustvo“, mišljenja je Ajla Tabaković iz Maglaja.

Ove godine koncept festivala je promijenjen i omogućio je djeci da imaju jednodnevni program, djecu su zabavljali mađioničari, plesači ali su i organizovane radionice sa kreativnim i obrazovnim sadržajima. Jedna od takvih je i radionica “Lajk za pametnu energiju” sa dr. Atomom.

Imamo postavku bicikl, koje pokazuje djeci kako njihova mehanička energija može da se pretvori u električnu energiju pomoću najobičnije diname, imamo znanjomat sa 16 pitanja i ako djeca tačno odgovore na pitanje dobijaju nagradu“, rekao je dr. Atom.

Okupljanje djece na jednom mjestu ima za cilj izgradnju povjerenja među etničkim grupama, otvorenost modernog društva što su ključni faktori za integraciju BiH, a biti dio ovog događaja zauvijek se pamti, istaknuli su učesnici.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.