IDDEEA dobila "čvrsto" obećanje Muhlbauera

N1

Problemi sa isporukom pasoša u Bosni i Hercegovini se nastavljaju. Nakon predavanja zahtjeva, građanima niko ne može garantovati kada će pasoše i dobiti. Nakon sastanka predstavnika IDDEEA-e i Muhlbauera, konačno najava dobrih vijesti. "Čvrsto" obećanje da će se normalizacija isporuke desiti uskoro.

Problem izdavanja pasoša u BiH postao je svakodnevnica. Građani na izdavanje putne isprave čekaju i do dva mjeseca. Mnogi od njih zbog toga su morali otkazati već uplaćene putne aranžmane, a neki su čak izgubili dogovorene poslove u inostranstvu.

Saga o kašnjenju pasoša uskoro bi mogla dobiti svoj epilog – kažu u državnoj Agenciji za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA). Na sastanku sa kompanijom Muhlbauer koja je, kako kažu, odgovorna za kašnjenja, dobili su obećanje da će problem biti riješen.

“Predstavnici Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH dobili su od rukovodstva grupacije Muhlbauer čvrste garancije da će se proces normalizacije isporuke pasoških knjižica i nabavka repromaterijala za izradu pasoških knjižica stabilizovati od druge polovine juna mjeseca 2017. godine, čime će i zahtjevi za izdavanje putnih isprava koji će biti predati u narednom periodu biti rješeni u zakonskom roku od 30 dana”, tvrdi Branimir Gojković, portparol IDDEEA-e.

U MUP-u Kantona Sarajevo imaju zabrinjavajuće podatke. Kako kažu, nikad nisu imali više zahtjeva na čekanju. I sami čekaju konačan dogovor IDDEEA-e i Muhlbauera.

“Trenutno imam 1.563 zahtjeva koji čekaju duže od 30 dana, što je duže od zakonskog roka. Stanje se vidi i po pokazateljima kao što su broj zahtjeva i broj izdatih pasoša. To je kod nas uvijek bio otprilike podjednak broj. Nekad čak bude i više izdatih, jer ostane nekih od prethodnog mjeseca. Mi smo u maju imali 5.265 zaprimljenih zahtjeva, a izdali smo 2.840 putnih isprava”, otkriva Sanja Petrović, direktorica Uprave za administracjiu i podršku MUP-a KS.

U medijima se pojavila informacija da u Bosni i Hercegovini prijeti i nestašica tahografskih kartica što bi za domaće prijevoznike značilo obustavu međunarodnog transporta. Međutim, iz IDDEEA-e su demantovali ovu informaciju. A do konačne normalizacije isporuke pasoša, građanima koji ne žele čekati poručuju da putne isprave mogu dobiti i po skraćenom postupku, za 72 sata ali i dodatnih 200 KM. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.