Dizdarević: Mržnja i tenzije recept za ostanak na vlasti

Vijesti 06. jun 201709:01 > 09:14
N1

Bosna i Hercegovina je opet glavna tema u analizama bivših američkih i britanskih funkcionera.

John Schindler i Stiven Meyer objavili su tekstove u kojima se ocjenjuje da BiH ne funkcioniše kao država, te se predviđa raspad države i pripajanje pojedinih dijelova Srbiji i Hrvatskoj. Opisani smo kao neodrživi, neprirodna tvorevina, fikcija.

Politički analitičar i ekspert za Bliski istok, Zlatko Dizdarević, gostujući u jutarnjem programu N1 televizije prokomentarisao je i ovu temu.

To nisu nove konstatacije. Uvijek se postavljalo pitanje alternativnih rješenja i za vrijeme Jugoslavije. Ustavni koncept koji je ponuđen BiH je koncept koji ne može opstati, ali je obezbjedio opstanak na vlasti struktura kojima to odgovara. One su precizno i ozbiljno shvatile da je stalna prozvodnja animoziteta, mržnje i tenzija recept za ostanak na vlasti“, mišljenja je Dizdarević.

On ovu konstataciju objašnjava primjerom izbora u BiH.

Između izbora svi su svjesni stanja i svjesni da ne valja, ali kada dođu izbori svi glasaju opet za iste. Koncept dva naprema jedan funkcioniše. To je namjerna prozvodnja skandala, tenzija, straha koja obezbjeđuje opstanak ovim strukturama na vlasti“, smatra Dizdarević.

Gost Novog dana ističe da ne vidi izlaz iz ove situacije.

Mi smo eutanizirani u smislu političkog djelovanja, pobune i otvaranja poštenih rasprava. Na prste jedne ruke možete nabrojati ljude koji otvoreno govore o stanju. Ljudi su egzistencijalno ucjenjeni – stranački.

Za kraj je kazao da “nismo ni svjesni koliko smo mali”.

Mi smo predgrađe Milana. Postat ćemo interesantni onog trenutka kada postanemo problem velikima. Kada budemo dovoljno velik i oštar kamenčić u cipelama velikih, oni će doći i raspremiti sve – opet onako kako njima odgovara.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.