Otvorena prva javna kuhinja u Visokom

Vijesti 26. dec 201418:06 > 18:09
N1

U Visokom je večeras otvorena prva javna kuhinja, na adresi Kovačica 2/2. Jednim obrokom dnevno opskrbljivat će 54 korisnika.

Osnivač kuhinje i pokretač ideje je visočko Udruženje ”Mladi volonteri”. 

Predsjednik Udruženja Belmin Debelac kazao je da je broj od 200 osoba u stanju socijalne pomoći na području općine bila dovoljan motivator za pokretanje jednog takvog projekta. 

Istakao je da je Udruženje za sada u stanju osigurati jedan obrok dnevno samo za one koje im je preporučio Centar za socijalni rad iz Visokog. 

Građani koji su spremni pomoći komšijama koji imaju mala ili nikakva primanja sada to mogu učiniti putem javne kuhinje. Javna kuhinja je najbolji i najsigurniji način za to“, rekao je Debelac.

Naglasio je da je za rad kuhinje potrebna podrška zajednice i solidarnost u prikupljanju i pravednoj podjeli obroka najugroženijim stanovnicima općine Visoko. 

Korisnici usluge Javne kuhinje u Visokom, koji su evidentirani te ispunili kriterije koje je nalagao Centara za socijalni rad, svoj obrok će moći preuzeti od sutra.

Prilikom preuzimanja obroka bit će im dodijeljene kartice za korisnike usluga koje je Centar za socijalni rad dostavio Udruženju ”Mladi Volonteri”. 

Javnu kuhinju otvorili su općinska načelnica Amra Babić i predsjednik Udruženja Belmin Debelac.