Pavković: BiH teško bolestan pacijent, a liječe je andolima

Vijesti 07. jun 201709:19 > 09:23
N1

Jozo Pavković, direktor i glavni urednik Večernjeg lista u BiH bio je gost Novog dana u rubrici Press, gdje je govorio o svojoj knjizi "Urednikov pečat", koja je nastala kao sabrana serija kolumni "BiH ne BiH".

Pavković je za N1 govorio o stereotipima koji vladaju o bh. Hrvatima, najavljenom koncertu Thompsona u Mostaru, ali komentarisao je i naslovnice bh. novina – za koje kaže da su iste kao i prije 10-20 godina.

“Bošnjaci imaju određene stereotipe o Hrvatima, imaju i Srbi. Dosta sam pisao o stereotipima koji imaju Hrvati u Hrvatskoj o Hrvatima u BiH. Doživljavjau ih kao teret, koji im bira vlast. Međutim, kada bi analizirali Hrvati u BiH mnogo više pomažu sunarodnjake. U Hrvatskoj, baš kao u BiH se tendenciozno govori o Hrvatima u BiH – a autentični Hrvati ne mogu govoriti”, kazao je Pavković.

On smatra da sarajevski mediji “traže Hrvate koji se uklapaju u doktrinu velikobošnjačke politike pod krinkom građanske BiH. Oni koji najviše zagovoraju BiH je nesvjesno ruše jer ne žele da riješe hrvatsko pitanje“, ocijenio je.

“Samo bih podsjetio, kada je Rasim Delić, optuženi ratni zločinac, i kada je umro -ispaljivani su mu počasni platuni Oružanih snaga BiH. Dakle optuženi ratni zločinac. A ovdje se daje podrška ljudima koji nisu pravomoćno optuženi. Ja imam svoj stav, na kakav način se manipuliše, i na kakav način su optuženi jer su bili na čelu Herceg-Bosne. Ta Herceg-Bosna je formirana da bi se odbranilo od velikosrpske agresije”.

Odnos međunarodne zajednice prema BiH

Politički direktori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira osudili su događaj nazvan “Veliki skup potpore hrvatskim uznicima u Hagu te svim nepravedno optuženim i osuđenim hrvatskim braniteljima HVO-a”, koji je najavljen za 8. juni u Mostaru.

Ovo je zaključak prvog dana sjednice PIK-a, danas, članovi Vijeća za provedbu mira razmatraju situaciju u BIH, predstojeće prioritete i slobodu medija.

“U svojoj knjizi sam pisao da je BiH pacijent, kojeg međunarodna zajednica liječi andolom, a on boluje od teške bolesti. Kada se riješi Hrvatsko pitanje – BiH će se izliječiti, i moći ćemo se baviti svakodnevnim problemima, i ono što bi pomoglo građanima”, ocijenio je.

On tvrdi da postoje mnogi tendeciozni pokušaji da se kriminalizira jedan narod u BIH – i ti pokušaju dolaze iz Sarajeva. To govori u svjetlu najavljenog koncerta Thompsona, a kazao je da je “smiješno što se PIC time bavi”.

“Dok se budemo na ovakav način ponašali, a govorio sam kako se međunarodna zajednica odnosi prema BiH – mi imamo tri istine, tri medijska prostora. Većina Hrvata je ubijeđena u svoju istinu, većina Bošnjaka i većina Srba. Dokle god ne uvažimo različitosti – dolazit ćemo u ovakvu situaciju”.

O koncertu Thompsona kaže:

“Nisam za zabrane, treba dopustiti svima da kažu svoju istinu. Ali moramo riješiti stvari da ne dolazimo u ovakvu situaciju. Mediji daju doprinos, naslovnice su iste kao prije 10-20 godina”, kazao je ocijenivši da se vrimo u krug, kada su ovakve teme u pitanju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.