Fra Babić: Da nije bilo fra Anđela, ne bi bilo ni Raspudića

Vijesti 07. jun 201718:58 > 20:06
N1

Zašto hrvatski nacionalisti napadaju i vrijeđaju bosanske Franjevce, kako su borci za multietničnu BiH postali velikobošnjački unitaristi, ko će pokrenuti dijalog između bosanskih i hercegovačkih Hrvata? O svemu u Pressingu večeras filozof i teolog, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu, fra Mile Babić.

Fra Mile Babić je kazao da sve nacionaliste treba podsjetiti na njihovu pozadinu.

Da malo nacionaliste podsjetimo na njihovu pozadinu. Na izborima devedesetih nekadašnji komunisti i udbaši su postali nacionalisti. Gdje god postoji kolektivizam, nema govora o slobodi. Kod njih je zabranjena sloboda misli, govora i savjesti. Oni su smrt za svoj narod“, kazao je Babić.

Dodao je da današnji obrazovni sistem školuje većinom nacionaliste.

Pogledajte naše škole. Ko ide u školu više je nacionalno ideologiziran nego onaj ko ne ide u školu. Škole uče ljude da budu nacionalno isključivi, a nacija postoji radi čovjeka. Politika i religija postoje radi ljudske osobe, a oni sve to izvrću“.

Babić je komentarisao navode Nine Raspudića koji je bosanske franjevce nazvao “daidžama” i “kvislinzima”.

Raspudić nas je nazvao daidžama, a fra Anđela Zvizdovića “kvisling” i izdajica. Podsjetimo se, 1463. godine najveća svjetska sila dolazi u BiH, Osmansko carstvo i sultan Mehmed el Fatih. Ljudi bježe iz Bosne, a fra Anđeo Zvizdović dolazi pred sultana i pita mogu li ostati u BiH njegovi katolici. Sultan ih poziva da se vrate i živi. Da je fra Anđeo pobjegao, katolika ne bi bilo u BiH. Sačuvao je kulturu, narod i ne bi se sačuvali do danas. Da nije fra Anđela bilo, ne bi bilo ni Nine Raspudića, ni mene. I oni njega nazivaju izdajnikom, a nacionalisti su izdajice“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVOna ovom linku.