Fra Mile Babić: Žrtve zaslužuju koncert, a ne zločinci

Vijesti 07. jun 201719:05 > 20:11
N1

Zašto hrvatski nacionalisti napadaju i vrijeđaju bosanske Franjevce, kako su borci za multietničnu BiH postali velikobošnjački unitaristi, ko će pokrenuti dijalog između bosanskih i hercegovačkih Hrvata? O svemu u Pressingu večeras filozof i teolog, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu, fra Mile Babić.

Fra Mile Babić je u večerašnjem Pressingu objasnio zašto je prisutan toliki nacionalizam u BiH.

Kod nas imamo religiozni kolektivizam, ljudi pripadaju kolektivu a nemaju osobne vjere. Pravi vjernik ima osobnu vjeru i odgovornost. Ovi danas su sveli vjernika na puku pripadnost religijskom kolektivu“, kazao je i dodao:

Nacionalisti propagiraju nacionalne vrijednosti koje su partikularne, a ljudske vrijednosti su univerzalne. Oni negiraju ljudske vrijednosti svom vlastitom narodu“.

Za sutra je najavljen skup podrške Hrvatima osuđenim prvostepenom presudom u Hagu, kao i koncert Thompsona u Mostaru.

Svaki moralan i odgovoran čovjek bi trebao napraviti koncert za žrtve. To je normalan i vjerski pristup. Pravda i zadovoljština se mora ispuniti prema žrtvama, a ne prema onima koji su počinili te zločine. Tokom povijesti čovječanstva je mnogo ljudskog zla predstavljalo zločince kao heroje“, smatra fra Mile Babić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVOna ovom linku.