Fra Babić: Živjeti u zemlji koju ne voliš je bolesno stanje

Vijesti 07. jun 201719:26 > 20:38
N1

Zašto hrvatski nacionalisti napadaju i vrijeđaju bosanske Franjevce, kako su borci za multietničnu BiH postali velikobošnjački unitaristi, ko će pokrenuti dijalog između bosanskih i hercegovačkih Hrvata? O svemu u Pressingu večeras filozof i teolog, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu, fra Mile Babić.

Fra Mile Babić je objasnio razliku između građanske države i države naroda.

Uzmimo za primjer Francusku i Ameriku. Kod njih je pravilo da su svi građani slobodni i svi su politički subjekti. Kad bi oni htjeli da država služi narodima, a ne građanima to bi bio rat svih protiv sviju. Posebno u Americi koja ima stotine naroda. Ja sam za građansku BiH, ali u pravom smislu građansku“. 

Prema drugom Vatikanskom saboru, mi svećenici i biskupi moramo biti stranački neutralni. To je izrekao papa Franjo. Mi moramo davati sud na temelju moralnih i kršćanskih principa. Nemamo mi pravo kao kršćani tražiti da Bošnjak ima manja prava od Hrvata. Papa je bio tu i rekao: Razlike nas obogaćuju, ali ako ih pretvorimo u suprotno eto nam rata“, dodao je fra Mile Babić.

Fra Mile Babić smatra da oni koji žive u zemlji koju ne vole su u bolesnom stanju.

Živjeti u zemlji u kojoj ne voliš je bolesno stanje. To je protiv pameti, to je izluđivanje. Ja živim po svojoj savjesti, to je moja odgovornost. Svako ima svoju, a ovi koji truju ljude lažima oni iseljavaju ljude odavde“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.