Dio sportske historije BiH i Hrvatske vrijedi mnogo na eBayu

Vijesti 09. jun 201713:07 > 13:17
N1

Prije 15 godina Bosna i Hercegovina i Hrvatska podnijele su zajedničku kandidaturu za organizaciju Evropskog prvenstva u fudbalu.

Organizaciju UEFA-inog elitnog takmičenja na koncu je dobila kandidatura Austije i Švicarske, a u uži krug su ušle još Grčka i Turska.

Još u prvom krugu, BiH i susjedna Hrvatska ‘glatko su odbijene’, kao najsiromašnije zemlje od svih kandidata, a pored balkanskih komšija, odbijene su kandidature Mađarske i Rusije.

Troškovi organizacije tada su se procjenjivali na 110 miliona eura, tako da je zajednička kandidatura BiH i Hrvatske u startu bila osuđena na propast, a vjerovali ili ne – osim medijskih naslova, iz tog perioda postoje još neki tragovi koji danas vrijede izuzetno značajne sume novca.

Jedan takav smo pronašli na najvećoj svjetskoj online pijaci, eBayu. Riječ je o novoj, potpuno očuvanoj i neotpakovanoj zastavici, sličnoj onakvoj kakvu razmjenjuju kapiteni ekipa uoči meča reprezentacija

Screenshot/eBay

  .

Na njoj je istaknut logotip tog EURA – da su ove zemlje bile kojim slučajem odabrane da organizuju ovo drugo najveće fudbalsko takmičenje u svijetu.

Kao što možete vidjeti u priloženom, logotip prvenstva sadrži grafičke fragmente crvene šahovnice, simbola Hrvatske, kao i žuti grafički prikaz granica/grba Bosne i Hercegovine uz plavu boju ukombinovanu na fudbalsku loptu.

Ovaj predmet, za sada jedan jedini na eBayu – danas vrijedi 1.439 dolara, a obzirom da mu prodaja ističe za četiri dana – oni koji žele imati raritet poput ovoga moraju izdvojiti 1.151,20 dolara.

Zastavica je dimenzija 10.5×20.5 centimetara i nalazi se u odlično očuvanom stanju, a interesatno je da vlasnik ovog predmeta iz Bugarske.

Prema podacima eBaya – cijena dostve je samo pet dolara.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.