Nakon višedecenijskog zastoja – budi se bijeljinska šećerana

Vijesti 10. jun 201717:51 > 19:07
N1/Ilustracija

Direktor sa metlom u rukama - rastjeruje prašinu ispred posrnulog giganta. Tu je i nekoliko preostalih radnika bijeljinske šećerane. Dok čekaju 60 zaostalih plata čiste, sređuju, popravljaju. Žele spremni dočekati potencijalne kupce.

.Meho Fafulić, vršilac dužnosti direktora šećerane nam je kazao:

“Imamo tri pisane ponude sada. Jedna je vijetnamska kompanija, druga je od jednog jednog investitora iz Banjaluke Vajkića, i jedna je turski investitor koji najavljuje dolazak da pogleda fabriku, a i Vjetnamci najavljuju”.

Radnici kažu da imaju saznanja da se radi o ozbiljnim kupcima. Najkonkretnija ponuda je stigla od vijetnamske kompanije Construction Corporation JSC.

Rade Rakić, Sindikat ranika Šećerane je potvrdio: “Vijetnam je ponudio šest miliona evra da izmiri povjerioce. Da povjeriocima se izmiri dio dugovanja da će fabrika raditi u svojoj namjeni i da će zaposliti ovdje radnu snagu”.

Zainteresovani su da proizvodnju povećaju za 100% zbog čega se očekuje da će biti 250 zaposlenih. Indirektno, posla bi bilo i za hiljade proizvođača šećerne repe i stotine autoprevoznika.

“Imamo očekivanja da će se ovo završiti na pozitivan način. Ne mogu to još da garantujem. Vlada se bavila tim pitanjem upoznati smo od strane našeg resornog ministarstva dokle se došlo u razgovorima i taj postupak ide dalji I vidjećemo gdje će to doći”, kazala je Željka Cvijanović, predsjednica Vlade RS.

“Koliko je od sada bilo zainteresovanih? Bilo ih je koliko hoćete. Najčešće da se rapitaju, pogledaju pa onda odu da se presaberu”, dodao je Meho Fafulić.

Kada se presaberu i uoče da je potrebna višemilionska investicija da bi se decenijama ugašena postorjenja pokrenula – odustanu.

U posljednih 25 godina, farbrika je radila smao jednu sezonu.

Fabrika je otvorena 1979. i punim kapacitetom je radila do 1992. Nakon 18 godina pauze, 2010. godine proizvodnju je ponovo pokrenuo banjalučki Agrokop. Međutim, već 2011. vlasnik je uhapšen tada su ponovo zaustavljene mašine.

Tada je Agrokop blokiran jer je u vlasništvu Zorana Ćopića bliskog saradnika narko-bosa Darka Šarića. Ćopić je osuđen na četiri godine zatvora a 51 posto akcija Agrokopa vraćeno je Vladi RS.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.