Doktori s KCUS-a o kvarovima aparata na Odjelu za onkologiju

Vijesti 13. jun 201713:29 > 14:01
N1

U krugu KCUS-a danas je održan protest pacijentica Odjela za onkologiju koje su iskazale nezadovoljstvo zbog kvarova na aparatima čime im je uskraćeno liječenje.

Nakon protesta pacijentica pred novinare su izašli šef Klinike za onkologiju KCUS-a Semir Bešlija i radiolog Dženana Eminagić.

Trenutno je aparat linearni akcelerator na Klinici za onkologiju u kvaru. To nije nešto što se ne dešava i u drugim centrima i svjetskim centrima. Opravka aparata zahtjeva vrijeme jer se radi o visoko softificiranoj opremi. Opravka aparata je u toku i trudimo se, kako uposlenici KCUS-a tako i naš servisni centar, da se problem što više otkloni“, rekla je dr. Eminagić.

On je istakla da su ljekari svjesni i obavezni da što se tiče struke, etike i svih drugih postulata niti jednog pacijenta ne smiju oštetiti.

Odgovorno tvrdim da niti jedan pacijent neće biti oštećen u narednim danima koliko bude potrebno da se aparat popravi“, dodala je dr. Eminagić.

Šef Klinike za onkologiju KCUS-a Semir Bešlija je kazao da su oba aparata pokvarena.

Aparati su stari po 15 i 12 godina. To je nažalost tako. Krenuli smo u proces nabavke novih. Stanje će se komplicirati sve dok se ne nabavi nova oprema. Ona je trebala biti zamijenjena prije pet godina, ali nije iako smo upozoravali.”

Aparat je nabavljen 2009. godine, a instaliran je 2012. godine.

Mi ćemo naći sistemsko rješenje koje neće ugroziti pacijente. Aparat će se napraviti za 2-3 dana ili ćemo se dogovoriti sa drugim medicinskim centrima u zemlji da oni vrše zračenje pacijenata“, kazao je dr. Bešlija.

On je poručio novinarima da ga ne pitaju kada će aparati biti popravljeni, iako je malo kasnije kazao da je procedura popravke počela i da će proces trajati kratko ukoliko ne bude potrebna javna nabavka, u protivnom kaže dr. Bešlija “trajat će 15 dana”.

N1

Dr. Bešlija je kazao da je prvi aparat pokvaren krajem maja, a drugi početkom juna.

Ja sam se obratio menadžemtnu i odgovor je da je pokrenuta nabavka novog linearnog akcelatora i nabavka dijelova za pokvarene“, odgovorio je šef Onkologije.

Na pitanje zašto upućuju pacijente dalje ako misle da ce naći brzo rješenje, dr. Bešlja je odgovorio:

Upućujemo u okviru onoga što je optimalan tretman onkoloških pacijenata. Mi moramo unutar mjesec dana pronaći pravo rješenje ili da ih šaljemo dalje sistemski jer postoje četiri centra u državi koja to rade.

Na pitanje ko plaća liječenje pacijenata u drugim centrima, dr. Bešlija je odgovorio da ne zna dok se ne postigne dogovor.

Jučer su Odjel za onkologiju napustile dvije pacijentice.

Doktori ističu da je najgori scenario ako se popravka aparata produži, a na Odjelu za onkologiju je trenutno blizu 100 pacijenata sa raznim stadijima bolesti.

Pacijentice su se danas u krugu KCUS-a žalile da same moraju kupovati lijekove.

Radi se o lijekovima koji nedostaju na listi Federalnog fonda. Ono što se ne nabavi pacijenti moraju kupiti. Postavljate meni pitanja odgovornosti koje trebate postaviti menadžmentu. Postoje lijekovi koje bi trebali imati vjerovatno, a nemamo, ali to se mijenja na dnevnoj bazi“, izjavio je dr. Bešlija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.