Mnoštvo noviteta na Ramazanskom festivalu knjige

Vijesti 13. jun 201717:22 > 19:09
N1

U Sarajeu je počeo tradicionalni šesti Ramazanski festival knjige. Na Trgu djece Sarajeva u sljedećim danima možete pronaći veliki broj knjiga različitih izdavačkih kuća iz naše zemlje. Festival će trajati do 23. ovoga mjeseca.

U okviru Ramazanskog festivala knjige, na kojem se nalazi 16 štandova sa izdavačkim kućama isključivo iz BiH, možete pronaći i štand sa bh. rukotvorinama, a novitet ove godine je i štand za one najmlađe.

Poseban novitet ove godine je da imamo najveći štand koji je namijenjen za djecu, za naše najmlađe sugrađane koji se zove ‘Mala akademija Connectum kids’ gdje imamo edukatorice, gdje imamo aktivne i interaktivne susrete sa djecom“, rekao je Ajet Arifi, direktor “Connectuma”.

Mala akademija je edukativni centar, osim slikovnica i knjiga za najmlađe, tu je i radionica za djecu uzrasta od dvije godine. Radionica u okviru festivala knjige je besplatna.

Sa učiteljicom djeca rade različite kreativne igre, uče, crtaju, prave razne oblike…“, istakla je Amra Ćerimović iz Male akademije.

Svake godine u okviru festivala organizuje se akcija darivanja knjiga bh. bibliotekama. Iako su izlagači zadovoljni posjetom, neki smatraju da je zainteresovanost mladih za knjige svake godine sve manja i manja…

Danas su mladi jako slabo zainteresovani, čak i ona obavezna literatura ni nju, čini mi se, neće da čitaju. I ovo što se danas čita, ja kao prodavač, znam da se 50 posto prodate literature zapravo ne čita“, kazao je Azem Spahić.

Ramazanski festival knjige ispred BBI centra trajaće do 23. juna., a štandove sa knjigama, rukotvorinama ali i radionicu za najmlađe možete posjetiti svaki dan do 22 sata.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.