Švancer obrazložila što nije podržala smjenu Izetbegović

Vijesti 14. jun 201721:49 > 21:51
Vesna Švancer

Dopredsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Vesna Švancer, članica Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH, novinarima je obrazložila razlog njene suzdržanosti prilikom današnjeg glasanja tog Doma o inicijativi kojom je trebalo tražiti smjenu direktorice Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo Sebije Izetbegović.

– Ne treba bježati od toga da se to predloži, ali smatrala sam da sam trebala biti suzdržana jer sam trebala sagledati i drugu stranu, tačnije izvještaj i iz Kliničkog centra – njene su riječi.

Vesna Švancer je među troje članova Saveza za bolju budućnost BiH koji su bili uzdržani prilikom glasanja o ovoj inicijativi. Ostali poslanici iz njene stranke bili su za.

Jedan od također suzdržanih članova SBB-a, poslanik Faruk Ćupina, obrazložio je slično kao i koleginica Švancer razloge za njegov način glasanja.

Rekao je da o ovakvim stvarima ne treba odlučivati ad hoc već da prethodno treba razmotriti izvještaje uprave i menadžmenta o stanju u kliničkom centru, koje predlagač inicijative nije pribavio.

Inicijativu kojom bi bila zatražena smjena direktorice Kliničkog centra predložio je na  sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta Klub poslanika Socijaldemokratske partije BiH.

Preciznije, SDP je predlagao da u dnevni red bude uvršten zaključak kojim bi Predstavnički dom zadužio Upravni odbor Kliničkog centra da odmah razriješi dužnosti direktoricu Izetbegović, a ako to ne bude učinjeno, da Federalna vlada smijeni Upravni odbor. 

Većinske podrške nije bilo te inicijativa nije stavljena na dnevni red.

U širokom obrazloženju predlaganog zaključka, SDP je direktoricu Izetbegović optužio za brojne nedostatke u poslovanju te zdravstvene ustanove, između ostalog za nedostatak lijekova i medicinske opreme, a kao posljednji primjer posljedica lošeg poslovanja naveo jučerašnji protest pacijenata s onkološke klinike gdje nisu radili aparati za zračenje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVOna ovom linku.