Detalji o uzrocima tragedije kod Mostara

Vijesti 19. jun 201710:58 > 11:36
N1

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Ismir Jusko, sekretar Ministarstva Igor Pejić i glavni istražitelj Salko Begić predstavili su danas rezultate istrage o uzrocima teške avionske nesreće kod Mostara 13. maja.

Tada je, podsjećamo, smrtno stradalo pet osoba. Istraga je pokazala da je uzrok pada aviona bio infarkt pilota, 7,5 minuta nakon polijetanja.

Salko Begić, glavni istražitelj Komisije koja je istraživala nesreću, iznio je rezultate istrage kroz najbitnija pitanja u izvještaju. Izvještaj sadrži 67 stranica teksta, a prati ga oko 700 dokumenata.

”Postupak Komisije rađen je u skladu s međunarodnim procedurama. U skladu s procedurama, Komisija je surađivala s Tužiteljstvom BiH. Komisija je bila neovisna. Niko nije vršio pritisak. U izvještaju se imena nigdje ne spominju u skladu s međunarodnim standardima. Cilj je prenijeti drugima iskustvo kako se ovakve stvari ne bi ponovo dešavale”, kazao je Begić.

On je u nastavku detaljnog izlaganja saopćio uzroke pada aviona.

”Avion koji je nastradao napravio je tog dana 14 letova. Prosječno trajanje leta je 20 minuta. Pilot koji je nastradao imao je 12 letova uključujući i onaj na kojem je nastradao. Avion koji je nastradao poletio je s Aerodroma Mostar. Let je izveo sa znatnim odstupanjima. Zbog strčanog udara koji je pilot doživio tokom leta, izgubio je sposobnost. Zrakopolov je poslije udara potpuno uništen. Pilot i četiri putnika su smrtno stradala”, dodao je on.

”Svjedoci su za nas vrlo vjerodostojni i oslikavaju pravu putanju leta. Pilot je bez gašenja motora preuzeo četiri putnika. Kontrola letenja mu je odobrila voženje od linije čekanja. Pilot je dolaskom na liniju tražio dopuštenje, kontrola je odobrila. Pilot je bez zaustavljenja iz voženja odmah krenuo na polijetanje i to je bila prva greška. Obaveza je u proceduri da pilot da pun gas. U 15.27 pilot je poletio. Kontrolor leta je pratio penjanje i nije primijetio nikakve probleme. Pilot je napravio prvi zaokret, drugi zaokret, okrenuo prema tornju, preletio je na 250 metara, a treba je da ide paralelni s pistom. Nastavio je prema sjeveru, prema naselju Opine. Tu ga je kontrolor leta izgubio. Slijedio je poziv sa stajanke uz pitanje da li postoji kontakt s avionom. Tad je nastala panika. Kontrolor nije ništa poduzimao jer je smatrao da je sve ustaljeno. Avion se nije javljao, ali on je već nakon 7 i pol minuta već stradao”, naglasio je Begić.

N1

”Kad je javljeno da je avion pao kod zatvora, nastala je konfuzija. Svi su mislili da je u pitanju zatvor u gradu. Spasilačke ekipe su reagovale brzo i tu je norma bila dobra. U 16 sati je identifikovano da je avion pao, ali se nisu znale posljedice. Potom je konstatovano stanje koje jeste i mi smo došli da vršimo uviđaj. Od polijetanja, pilot je već imao srčane probleme. Prethodne godine pilot je imao srčani udar. On taj infarkt na pregledu naredne godine – nije prijavio. Pregled je prošao uredno. Ugrađen mu je stent. Obdukcija je potvrdila da je stent bio začepljen. Ovaj proces zbog infarkta mu nije dozvoljavao jer je gubio svijest. On je skoro doveo avion na pravac piste. Po obdukciji, on je već bio smrtno stradao prije udara na zemlju. U plućima mu nije nađen dim što znači da je pilot već bio stradao prije nego što je udario u zemlju”, ispričao je Begić danas.

Žrtve su nađene pored oplupine, troje maloljetne djece je pronađeno u žbunju 15 metara od olupine.

”Stanje koje smo našli na mjestu nesreće: u avionu je u momentu udara bilo 86 litara goriva. Kad je avion o zemlju udario lijevim krilom, gorivo se pod pritiskom prosulo po travi i rastinju odnosno po ostacima aviona. Usljed varnica i visoke temperature, došlo je do požara”, zaključio je Begić na kraju svog izlaganja uz napomenu da je stradali pilot imao upite da zbog umora neko drugi preuzme njegovu ulogu, ali je on takvu mogućnost odbio iz želje da manifestacija uspije.

Podsjećamo, u avionskoj nesreći 13. maja u Mostaru poginuo je pilot Ivan Karačić, Muhamed Sipović, brat i sestra Luka i Lana Lovrić od sedam i deset godina, te osmogodišnji dječak Arman Hadžiomerović.

Na današnjem obraćanju javnosti saopćeno je da je avion bio redovno servisiran. Deset dana prije nesreće je konstatovano da je sve u redu. Avion je bio registriran za četiri osobe, a u avionu je bilo pet putnika. Prilikom obraćanja javnosti, Begić je skrenuo pažnju i na proceduralne greške koje je napravio Aero klub Mostar.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.