Azinović: Bojim se isceniranog terorističkog napada u BiH

Vijesti 19. jun 201719:21 > 19:24
N1

Stručnjak za terorizam i profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, Vlado Azinović kazao je da se boji mogućnosti da se u BiH iscenira teroristički napad.

Prema njegovim riječima, percepcija koja se svakodnevno stvara o navodnoj neposrednoj opasnosti od terorizma u BiH i stvarno stanje na terenu su u suprotnosti, stoga je moguće da se napad u BiH – iscenira.

“Teroristički napad u BiH savršeno bi se uklopio u aktivnosti koje se ovdje provode u sklopu tog hibridnog rata, posebno nakon propalog pokušaja da se zaustavi ulazak Crne Gore u NATO”.

On ide čak i dalje te tvrdi da BiH trenutno nema problem s terorizmom.

“Posljednji teroristički napadi dogodili su se ovdje 2015. godine i oba su izveli takozvani vukovi samotnjaci. S druge strane, već mjesecima smo svjedoci terorističkih napada koji se događaju na Zapadu. Europol je prošle sedmice objavio da su tokom prošle godine u zemljama EU planirana, pokušana ili uspješno izvedena 142 teroristička napada. Više od polovine tih napada dogodio se u Velikoj Britaniji (76), Francuskoj (23), Italiji (17), Španiji (10), Grčkoj (6), Njemačkoj (5), Belgiji (4) i u Holandiji jedan”, istakao je Azinović za Avaz. 

Dodao je da je u tim napadima ubijeno više od 140 osoba, a oko 400 ih je ozlijeđeno.

“Stoga uopće ne vidim kako je BiH više ugrožena terorizmom od ostatka Evrope”, ocijenio je Azinović.

Prema njegovim riječima, sigurnosne agencije u BiH vrlo detaljno prate sve trendove povezane s odlascima bh. građana na strana ratišta.

Poimenično je identificirano nešto više od 280 osoba koje su od 2012. do 2016. godine otišle, vratile se, poginule ili su još u Siriji i Iraku. To su ljudi iz BiH i naše dijaspore. Neki od njih čak formalno više i nisu državljani BiH – naglasio je Azinović. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.