Otvoren prvi park prilagođen i djeci s poteškoćama u razvoju

Vijesti 23. jun 201709:27 > 09:46
N1

U neposrednoj blizini Servisnog centra za podršku porodicama djece i osoba sa poteškoćama u razvoju „Dajte nam šansu“ u naselju Alipašino Polje u Sarajevu, otvoreno je dječije igralište prilagođeno i djeci sa poteškoćama u razvoju. U ovom parku, djeca kakvu god imali vrstu poteškoće, mogu se zajedno igrati sa tipičnom djecom.

Iz parka je izvještavao naš reporter Edib Bajrović koji je istakao kako park izgleda kao i svaki drugi u BiH, ali je njegova specifičnost u tome što je dostupan svoj djeci.

U Novom danu razgovarao je sa direktoricom Servisnog centra “Dajte nam šansu” Ines Kavalec koja je kazala kako je taj park prvi inkluzivni park u Kantonu Sarajevo i da u tom parku djecu ne dijele na “ovu” i “onu” djecu, odnosno djecu koja imaju i onu koja nemaju poteškoće u razvoju.

Ovdje može da sjedi i ono dijete koje ne može samostalno da sjedi. Ovo je park koji ne dijeli djecu, cilj parka jeste igra ali tu će se djeca učiti biti podrška, učit će se različitosti… Trebalo bi u svim opštinama KS da imamo bar po jedan ovakav park, jer to nije stvar senzibiliteta, nego je to i zakon i obaveza svake lokalne zajednice i države BiH“, istakla je Kavalec.

Zadatak Servisnog centra ‘Dajte nam šansu’ jeste otkloniti sve predrasude, krenuvši od lokalne vlasti pa na dalje. Nažalost, radujemo se otvorenju parka, odnosno stvarima koje bi trebale biti svakodnevnica. No, bolje ikad nego nikad“, dodala je.

O podršsci roditelja tipične djece djeci s invaliditetom je rekla: “Postoji istraživanje UNICEF-a od prije par godina gdje je jasno iskazano da 46 posto roditelja tipične djece ne bi dozvolilo da mu bude drug dijete s poteškoćama u razvoju, što govori dodatno o tome“.

Navela je i kako ovaj Servisni centar postoji tri godine i da je u pripremi otvorenje još jednog servisnog centra na području Opštine Starog Grada. Naglasila je da je cilj da u sistem uđu ovakvi centri, i da svaki grad u BiH ima po jedan servisni centar, kao i inkluzivne parkovi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.