Najbolje plaćen nerad u BiH

Vijesti 28. jun 201710:11 > 13:41
N1

Ured za reviziju institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine prošle sedmice objavio je izvještaje o finansijskoj reviziji institucija u ovom bh. entitetu za 2016. godinu.

Među ostalima, objavljen je izvještaj o reviziji Parlamenta FBiH, a kao temelj za izraženo mišljenje s rezervom navodi se neusklađenost knjigovodstvenog stanja stalnih sredstava sa stvarnim stanjem utvrđenim popisom. Također, navodi se da nije izvršeno umanjenje mjesečnog iznosa paušala izabranim dužnosnicima Zastupničkog doma za deset posto za svako odsustvovanje sa sjednice Doma i Radnog tijela. Nije, dakle, ispoštovan Zakon o plaćama i naknadama.

Prema mišljenju revizora, izuzev navedenih nedostataka, finansijski izvještaji Parlamenta FBiH prikazuju fer i istinito, u svim materijalnim aspektima, stanje imovine, obveza i izvora.

Revizori su u svom izvještaju naveli da je obračun plaća za profesionalne zastupnike vršen bez evidencija prisustva na poslu što nije u skladu s odredbama Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH prema kojem se osnovna plaća o bračunava i iskazuje mjesečno za puno radno vrijeme.

Kako se navodi u izvještaju, izdaci za neto plaće i naknade  plaća profesionalnih zastupnika (ukupno 47 zastupnika) i
osam savjetnika predsjedavajuće Doma naroda iskazani su u iznosu od 1.690.226 KM.

N1

Osnovna plaća se obračunava i iskazuje mjesečno za puno radno vrijeme, koje u 2016. godini profesionalni zastupnici nisu ostvarili.  Uvidom u obračun plaće za profesionalne zastupnike, utvrđeno je da se ne vode evidencije
prisustva na poslu, koje su temelj za obračun plaće kao i ostalih naknada (topli obrok, regres, odvojeni život), jer
profesionalni zastupnici svoje radne poslove i zadatke ne obavljaju u prostorijama Parlamenta FBiH.

”Bez obzira na to da li se sjednice održavaju ili ne, zastupnici primaju novac za odvojen život i sve ono što ih sleduje”, potvrđeno je za N1 iz Administrativne komisije Doma naroda Parlamenta FBiH.

Kako je za N1 ispričao Aner Žuljević, delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH, plaće zastupnika i delegata su visoke i nema nikakve potrebe za bilo kakva dodatna primjera. Posebno po osnovu odvojenog života.

”Činjenica da danas u okviru Parlamenta FBiH nemamo adekvatne uslove i prostorije za svakodnevni rad zastupnika, te da velika većina zastupnika u Sarajevo dolaze dan prije sjednice i odlaze sutradan nakon zavrsetka. Smatram kako se apsolutno ne radi o preduslovima da bi takvi zastupnici koristili pravo nadoknade za odvojenost od familije jer oni faktički nisu ni odvojeni od familija osim ta dva dana. Ova vlada je u prošlom mandatu ukidala ova prava i sve je funkcionisalo, međutim dolaskom nove parlamentarne vecine dobili smo nove odluke o povećanju iznosa po pravima odvojenog života što je apsolutno neprihvatljivo u uslovima kakve danas imamo u našoj zemlji i činjenici da sam Parlament vrlo rijetko zasjeda”, kazao je Žuljević.

Revizori napominju da Dom naroda nije održavao sjednice u periodu od 23.06. – 15.09.2016. godine, niti
u periodu od 15.09.-05.12.2016. godine. Zanimljivo, naknada za odvojeni život od porodice isplaćivana je na osnovu Odluke Administrativne komisije u mjesečnom iznosu za zastupnike do 600 KM, a za savjetnike 300 KM. Sve se to dešavalo i u vremenu kada sjednice nisu održavane. I tako je uvijek.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.