Ima li kraja agoniji dužnika Udruženja Švicarac?

Vijesti 30. jun 201716:18 > 16:21
N1

Kada su prije više od decenije podizali kredite u tadašnjoj Hypo, a danas Addiko banci, korisnici kredita nisu ni slutili da će u junu 2017. godine opkoliti jednu od poslovnica u sarajevskoj ulici Ferhadija, tražeći kraj agonijama prouzrokovanih kreditom.

Jedan od njih je i Jusuf Hotić, čovjek koji je 2006. podigao 50 000 KM da bi riješio stambeno pitanje. Danas vraća 160 000 KM. Porastom vrijednosti švicarskog franka, uz koji je kredit bio vezan, porasla je glavnica, a sa njom i mjesečna obaveza.

Tako je Jusuf u početku oplaćivao oko 330 KM mjesečno, a danas otplaćuje oko 550. Jedanaest godina plaćao je badava, kaže.

Vraćanje kredita “sizifov je posao” za 9.802 osobe koje su podigle kredit prije divljanja franka. U udruženju “Švicarac” tvrde da su 24 osobe sebi već presudile zbog dužničkog ropstva i da je oko 30 osoba od Nove godine deložirano.
Oči dužnika uprte su u predstavnike Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. Nadaju se da će na narodnoj sjednici biti prihvaćen zakon koji predlaže konverziju kredita iz švicarskih franaka u konvertibilne marke.

Inače, ad hoc komisija koja se bavi ispitivanjem zakonitosti ovih kredita uputila je ranije Parlamentu prijedlog da ce nacrt ovog zakona usvoji u formi prijedloga. Nacrt je prošle godine usvojen u oba doma. Banka je ranije predlagala kamatnu stopu od 5,99%, povrat novca od 30% i konverziju prema aktualnom kursu! No, korisnici kredita smatraju da ti uslovi za njih nisu nimalo povoljni. Dok nestrpljivo očekuju sjednicu Parlamenta, nadajući se da će njihovo životno pitanje biti razmatrano kao tačna dnevnog reda, o šansama koje zakon ima smo razgovarali i sa šefom kluba SDA u Parlamenu FBiH, Ismetom Osmanovićem:

“Zakon je prošao sve potrebne faze. Nacrt je prošao oba doma i javnu raspravu. Sačinjen je prijedlog i sada je u proceduri. Ukoliko na vrijeme prođe sva parlamentarna tijela, bit će na narednoj ili sjednici nakon naredne. Procedura bi uskoro mogla biti zaokružena i nema smetnje da se nađe na sjednici doma. Javnost je upoznata sa ovim pitanjem. Neki stavljaju primjedbe na ovaj zakon, kažu da se radi o retroaktivnom odlučivanju”, kazao je Ismet Osmanović. 

To ipak može biti upitno, kazao je. 

“Očito je da je materija vrlo obiljna, ona jeste podijelila javnost, a samim tim i političku javnost. Mislim da ovdje ne bi trebalo biti podjela na relaciji pozicija-opozicija. Treba izbaciti bilo kakav vid političkog upliva. Treba naći najbolje rješenje koje će zadovojiti banke i građane. Zakon ima podršku mnogih. Međutim, Vlada FBiH nije dala pozitivno mišljenje na ovaj zakonski projekat. Smatra da može donijeti niz negativnih posljedica. Čak je navedena i mogućnost da bi šteta koja bi mogla nastati provođenjem zakona, mogla biti naplaćivana službama od strane banaka iz budžeta FBiH. Mi želimo pomoći građanima koji su se našli u tako teškoj situaciji. Teško je prejudicirati šta će biti sa zakonom, ali bit će ozbiljna rasprava, bez obzira na to što je po srijedi prijedlog”, dodao je. 

Detaljnije u Dnevniku u 19 na N1 u prilogu Aide Hadžimusić. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.