Softić: Jučer smo kao država poslali lošu sliku u svijet

Vijesti 30. dec 201408:24 > 08:33
N1

Gošća Novog Dana bila je Azira Softić, novinarka Radija M koja je komentarisala naslove dnevne štampe.

Ne živimo u zemlji koja je demokratska. Novinari nemaju prava koja bi trebali imati, pravo na slobodu mišljenja i govora, nažalost. Ovo je jedna loša slika koja je poslana u svijet. Ovo je tema koja ne zanima ni društvo ni vlast“, istakla je na početku Softić u vezi sa jučerašnjim pretresom redakcije portala Klix.ba.

Softić je još dodala da ono što se jučer desilo Klixu, može se desiti svakoj medijskoj kući. Ako su dobili materijal i ako nisu objavili ko je izvor informacije, imaju pravo to ne objaviti.

Ovim je prekršen zakon o zaštiti od klevete“, kazala je ona i dodala da novinari u BiH imaju jako težak posao, ali da je novinarstvo jedna lijepa profesija jer za krajnji cilj i misiju ima istinu.

Gošća je još prokomentarisala naslove u štampi koji govore o mobingu na radnom mjestu.

Kao feministkinja i osoba koja polaže veliku brigu o ovome, radim u zdravoj sredini i ne bi se mogla zamisliti da radim pod pritiskom mobinga“.

Za kraj je prokomentarisala naslov koji kaže da je u BiH trenutno više od 60% mladih nezasposleno.

Nadam se da će oni koji traže posao svoju sreću pronaći naredne godine. Znam da ima dosta onih koji traže posao, ali takođe znam da ima i mnogo osoba koji ne žele da rade“.